用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 都係升中試好,唔駛折磨啲家長!
go

都係升中試好,唔駛折磨啲家長! [複製鏈接]

香港教育制度奇奇怪怪,天天新款,都係升中試好,唔駛折磨啲家長!

0    0    0    0

香港政府無能,不知所謂!

只能怪香港政府無能,教育制度攪咁奈都得個吉,有錢嘅又去外國或國際學校,不知所謂!

原帖由 ADALAM. 於 11-2-16 15:09 發表
考一次 考三次 有好有唔好

我打去問過相關問題

回覆係 為左减低家長及學生壓力

其實又真係 如果要個學生一次過温晒所有嘢

都幾金下  而家一個個學期温比較容易

至於分三個BANGING抽籤的答覆係

唔想有太大標籤 ...

記得當年考升中試,成績未出,可以自行考中學。我自己就自行投考鄧鏡波中學,只考筆試(中英數)。

即使升中試失手,仍有機會入讀好學校。但小朋友現階段未開腦,成績大上大落,如不幸其中一次呈分試失手,便無得翻身了。

今天,任何學校,包括直資都要看你呈分試成績,呈分試失手只有死路一條....重有邊間自行投考的中學不看呈分成績呢?無alternative自然壓力大增!

唔係入唔入到名校咁簡單,你知否band1生都可以在大抽獎抽到band3學校架?曾經有band1生頭一個志願唔收,竟然派了一所band3學校,問你服未?唔好咁老定!

原帖由 dad1234 於 11-2-21 16:53 發表

1.學校出錯,band2當band1
2.家長選校出錯,排位錯誤
似乎同大抽獎無乜關系.

:;pppp:
據聞係第一及第二志願都不成功,結果獲派未有選擇的BAND3學校。公佈之日,急速叩門,才不致入讀BAND3學校。

原帖由 brianshe 於 11-2-22 23:43 發表
據聞、聽說•••••••道聽途說•••:D

呢個係真實個案,之後的原因,大家都係估估吓,記住大抽獎小心啲揀學校!
‹ 上一主題|下一主題