用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴問題
go

學琴問題 [複製鏈接]

原帖由 Sweet321 於 10-8-4 19:00 發表
我o係某forum見到有老師教學生彈琴手腕要轉。但我小朋友的老師無咁講過, 夠竟邊個岩?? 如果長時間手腕轉, 唔怕會學壞手勢咩??

仲有老師話一個grade 的琴書10-20本,未彈哂都唔可以輕易升級, 唔係ar ma??

...

對唔住唔明手腕要轉點解,個forum 有無講幾時或咩情況下轉?

我有個轉來學學生兩年考咗Grade 5,照咁講佢應該彈咗50-100本琴書,但事實就無囉,除咗考試書外,佢彈咗唔超過10本書(包括初學用),而家要幫佢補底。

回復 6# katherinelam825 的帖子

我有個疑問,如果每首歌都係誇張地轉,唔會肌肉疲勞咩,仲點放鬆呢?

回復 8# katherinelam825 的帖子

你個老師好特別,可能要瞓覺時練最好,因為嗰時個腦最無意識。其實人行路時手腕會放鬆,搞咁多嘢我覺得仲唔自然啦,純粹我個人意見,請大家見諒。

原帖由 katherinelam825 於 10-8-10 11:11 發表
"特別" ?? 我都未講到戲肉。佢都預左佢ge教學法話左俾人知人地會鬧佢or 批評佢。佢都預左我一定會周圍challenge佢, 講佢"壞話"。同埋佢已經唔係我老師。

我只可以話這個是個abnormal的老師(同多數人唔同)。

至於, ...

Sorry ,我寫錯咗應該寫以前老師至啱,大人有大量,請原諒我一時大意。

原帖由 katherinelam825 於 10-8-10 21:28 發表
傻啦! 我都唔係真係咁小器既 。況且, 我o係度講得佢, 我覺得係對事唔係對人。 係事實就唔怕講啦!上yahoo仲見到人問點先可以跟佢學琴

多謝哂,我想問喺Yahoo邊度可以睇到,我都想學吓嘢

原帖由 katherinelam825 於 10-8-12 00:31 發表
ummm....abrsm呢 part b 首pieces 經常出現一個音樂專有名詞既。你打果個字就搵到佢d教學文章

你都真係要學下佢, 事關問親佢教琴既野佢第一句都話"無唔好既學生, 只有唔好既老師"。不過佢既教學法show哂出黎都未必 ...

係咪R字頭?話自己唔得閒可以跟佢啲學生學嗰個?

原帖由 katherinelam825 於 10-8-12 15:50 發表

唔知wor, 尾係o字, 睇完話我知學左d咩

好嘢!估中咗,不過無獎。佢好識宣傳囉,信者得救。

原帖由 katherinelam825 於 10-8-12 19:53 發表

係呀, 我睇法同佢唔同佢就會話我亂話佢。表面話就唔mind 人同佢有唔同ge想法叫我可以隨便批評, 其實我話佢mind到爆。佢試過o係我面前好認真話佢一個學生"佢傻嫁, 成日o係出面亂話我"

呢個老師怪怪地, 我覺得佢唔 ...

我覺得佢個人問題多啲,聖經教人要愛你仇人。小心眼人又點會彈出好音樂

原帖由 katherinelam825 於 10-8-13 12:04 發表

搶板?? 唔係話緊呀 yau sir 呀

唔係,R字頭o字尾中文翻繹先係搶板。唔同人嚟。

原帖由 katherinelam825 於 10-8-14 08:26 發表
蔡崇力係呢個老師個鋼琴老師。呢個老師好受佢影響

我想問蔡生係咪上堂成日講個心純唔純同個心正唔正。佢話郎朗個心彈極都就無李雲迪咁純...佢對佢d學生都係成日講個心點點點....

佢話鋼琴係隨心之音, 個人係點彈出 ...

吓,佢咪應該講心唔講金,有無收妳平啲?

原帖由 katherinelam825 於 10-8-14 13:00 發表

我唔覺有收平, 不過佢話收平左喇wor, 學費係睇學生家境收wor~佢話佢d學費貴在有服侍人ge心。

我話佢講心右講金, 扮到好清高咁, 其實同普通人一樣

仲話自己係鋼琴家, 人品好好, 普通我地有佢3成(including 人品) ...

歪理變成真理,點解咁似寶藥黨。我真係甘拜下風,學唔嚟。

原帖由 katherinelam825 於 10-8-14 19:08 發表

係喎~ 我都真係唔明。我都唔明點解佢個個學生都勁respect佢, 就連學生既學生都一樣超級respect佢。我知佢有個學生o係佢個choir 當中博左佢一句, 走既時候就俾佢學生個學生話"我覺得你唔似幼稚園老師, 就算係都係會 ...

哎呀,妳一早講我就打死都唔估佢係邊個,而家連唔學琴都知道佢啲野,死梗啦 ,都係自己衰,早知PM問妳啦。唔知樓主可唔可以刪去我啲留言?我仲想喺度同大家Chat,鳴鳴

不如轉下話題啦,都係有啲驚驚地。

我發覺近年學生水準不斷下降,連出年校際音樂節都改例,獨奏參賽者要背譜彈,可想而知評判都頂唔順啦。

有家長同我講,有啲小朋友上台後一個音都彈唔出,有啲彈到甩哂,喺台上重覆又重覆,全場人士要留堂等佢彈到為止。

所以我同啲考試學生講,考試官都唔想扣你分,但你要幫下手俾心機彈準啲先得。

非常同意 ,學琴可以成為一種親子活動,與其家長埋怨仔女唔練琴,點解唔建立一個學習環境俾佢,同仔女一齊做手指運動,佢練琴時跟住歌詞唱或一齊數拍子咁(好多初級琴書都有歌詞俾學生跟住唱),唔係我哋老師推卸責任,而係家長好似局外人咁,淨係催佢練練練,啲小朋友又點會聽話,我有個5歲小朋友家長話佢個仔直情同佢講妳識咩,搞到佢幾唔開心。

未來我會減少教學生,將時間用來設計啲實用工作坊,例如點樣可以將音階練習趣味化,有idea記住話我知等我做好啲。

教琴老師多如天上星星,少我一個唔會少,我只係希望令多啲人明白,學琴唔係人學我又學,或者只係考名校一樣工具,其實都有好多好處。我又喺度發埋啲謬論,請大家原諒。

學音樂人直覺唔錯

其實老師夾喺小朋友同家長中間都好難做,有啲小朋友鐘意彈簡單兒歌,啲巴哈呀莫札特呀完全唔識欣賞又點肯同妳練?但俾錢嗰個係家長喎,老師唔教呢啲又點對得住佢哋?練琴就變成一場三方面耐力戰。

我有個好開通家長,無迫我幫佢囡囡考試,仲俾我用兒歌+古典歌教,佢話我知而家唔使三催四請叫個囡練琴,連8度都肯去彈(梗係啦,佢最鐘意嗰首兒歌要彈喎)。我都好安慰,但呢啲家長真係唔多囉。

講到呢度,就諗到嗰位劉大師,為咗爭番啲錢,每次都搞到報警上港聞版,佢哋有無諗過學生感受,家長又點樣解釋俾小朋友知發生咩事呢?

其實劉大師而家生活得好好,我不知幾恨好似佢可以淨係彈琴唔使為生活奔波,點解唔可以放低怨氣,唔係彈幾多莫札特都補唔番。我唔係識揾大錢琴老師,無資格講大師,我只想講錢夠使就得啦,嬲一個人好辛苦。

原帖由 A+BJ 於 10-8-15 23:44 發表
話時話我想問大家一些問題,我讓自己小朋友去參加一些鋼琴比賽,我見同一首歌也會有不同的演亦方式,有些小朋友真的好誇張,身體左右郁動或手提得非常高再放下,但老師沒有教我小朋友一些肢體郁動或一些提高手的誇張動作, ...

請問妳所講係咩比賽呢?如果係校際音樂節應該唔會咁,通常無咩錯漏先可以高分,得個樣係呃唔到評判喎。

我曾經遇過一個女仔彈For Elise,佢就好似某啲演奏家動作大大,睇到妳眼花撩亂,之後我叫佢唔好用踏板再彈一次,佢完全彈唔到。佢嗰套彈法要郁手郁腳至得,唔用踏板就等如廢咗佢武功,呢啲學生我真係唔識教。

原帖由 katherinelam825 於 10-8-16 18:53 發表

可能只係d老師招生技倆je, or 家長誤會, d人招生同埋宣傳方法層出不窮

我見到有個唔知教咩既女仔寫埋自己樣子甜美, 能琴善舞

有無話要有埋「事業線」先可以教,笑死我 。其實會唔會個老師自己都賣埋琴書,所以叫學生彈多啲書呢?

大家分享真係千奇百趣,我開始都有啲語無倫次啦,請見諒。

講得好好,考試係人哋對你要求,彈得好係自己對自己要求。

每一級考試其實係俾你知道嗰一級應有水平,而家好多學生係報完考試先去練嗰一級彈奏技巧。我形容呢啲做「速食文化」,但家長buy呀。

有時學生本應彈得好只係人散漫,我都會同家長講俾佢考試,但更多時我會安排佢哋參加校際音樂節攞個經驗。我知道有家長會催你快啲幫佢個小朋友考完,好似了咗件事咁,你唔肯,有大把人肯喎,老師有生活負擔話就要接受現實

琴行就一定會,我做嗰間佢哋有內部評核,就算唔考琴試都可以加學費,我只係俾過一個學生做過,因為佢一彈就知無可能仲係一級,佢哋遲早炒我。其他唔想批評。
‹ 上一主題|下一主題