用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點解小朋友唔鍾意練琴?請家長來分享。 ...
go

點解小朋友唔鍾意練琴?請家長來分享。 [複製鏈接]

香港學琴途徑多,家長又肯俾錢學,最大問題係小朋友唔鍾意練琴。我姪仔無學琴,佢話佢唔抗拒學,但要彈到一首喜歡樂曲就要花時間練,唔可以即刻彈到,所以佢寧願打機。請問妳哋小朋友係咩原因唔鍾意練琴呢?
   0    0    0    0

唉,練得好就要考試,唔練就考少一樣,難怪小朋友唔想練,有幾多小朋友會話自己好鍾意考試,學校己經成日考啦

難怪有家長俾錢請陪練姐姐或哥哥,好似家長俾小朋友返補習社咁,睇實先肯做功課

原帖由 hhma 於 10-8-29 10:05 發表
一直覺得, 學琴=讀多科
我估, 100個小朋友都無1個話中意練琴
其實老師們自己細時中唔中意練琴呢?  (不是挑釁, 我真的想知道)

我N年前學琴唔容易,屋企附近得一間琴行,私人老師要排隊等位,上門就更加少,學費同琴書都貴,阿媽俾親戚話學來做咩,所以唔使阿媽開聲都會自己練。而家老師要就小朋友時間,上完堂要俾貼紙,唔讚佢就唔開心,但真係讚唔落囉。

因為我嚟緊會喺個工作坊touch on 呢個問題,我想收集多啲資料。

我本身只教好少學生,因我另有專業工作,我啲學生大部份都自己練,有一兩個係懶或只鍾意彈兒歌,我一俾兒歌佢彈,佢就自己苦練,連佢媽咪都跌眼鏡。

同意,而家啲小朋友無耐性數拍子,妳叫佢數好啲,佢會回敬一句「好煩」。我姪仔學咗兩年後停咗。

我以前學琴阿媽無理我點練琴,反為我驚下個月佢仲肯唔肯交學琴費。 隨時無得學先懂得珍惜機會。

家長抱有正面態度對培養小朋友興趣影響好大,如果要練樂曲有歌詞,可以花少少時間幫仔女和唱,咁會提高佢哋練習動力,唔好怕唱得唔好聽,小朋友唔會介意,最重要係參予。

我姪仔都話學琴無所謂,但唔鍾意練,特別係自己想彈要好耐先練到,佢無咁耐性,打機容易好多,一打就識。
‹ 上一主題|下一主題