用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有甚麽西洋樂器考試時不用找伴奏?
go

有甚麽西洋樂器考試時不用找伴奏? [複製鏈接]

janice_ma,我有個己考五級學生係姐姐,妹妹學校小提琴班要佢考3級小提琴試,佢媽咪好似妳咁諗,姐姐幫妹妹伴奏可以慳錢,最後都行唔通,姐姐學校功課考試多,根本無時間練伴奏歌(伴奏部份唔易彈)。

原帖由 janice_ma 於 10-9-28 16:43 發表
miss321,

妳說對我的concern。我是一位全職媽媽,我有兩名女兒。時間和金錢...對我來說是有限的,所以我要好好分配"資源"給她們。

妳是不是琴老師?我想問妳關於perfect pitch問題,怎樣可客觀確定小朋友有無perfect pitch ...

唔好太在意是否 perfect pitch,香兒團員好多由細訓練都可以練到差不多perfect,有啲人係但無响音樂方面發展,重要係小朋友是否鍾意學。

我先學鋼琴再學organ,係容易上手啲。學任何樂器都好,小朋友興趣行先,唔係家長就慘,叫佢練習同做功課一樣講到口水乾。

有個媽咪想個女明年考琴,我問番佢自己可唔可以捱得住先,唔係個小朋友唔得(我同佢媽咪曾經聯手停咗唔俾佢學一個月,佢自己要求學番),但佢最鍾意彈兒歌,要佢練考試歌媽咪要有心理準備呢場會係耐力賽。
‹ 上一主題|下一主題