用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 通常學琴會由幾多級開始考呢?
go

通常學琴會由幾多級開始考呢? [複製鏈接]

而家小朋友太忙,年年考琴等同返學考試,好易令小朋友無心機學,試問有幾多小朋友會鍾意考試喎。

年紀小我會提議考2級先,因為聽外籍考官指示唔容易,年紀大啲(如8至9歲)可以試3級。下一步考5級,中間可以停考只參加校際音樂節爭取公開演奏經驗。唔好報咗考試先去諗點彈考試歌,咁係本末倒置。5級可算完成一個階段,睇小朋友興趣再決定是否考上去。

請家長們唔好只睇考試成績,小朋友能夠欣賞自己彈奏先至重要,我見過好多學生根本唔enjoy彈琴,只係想快快彈完就算。

原帖由 clarachel 於 10-10-6 23:44 發表
音樂人長老,

小女今年快6歲半,學了10個月,老師提議可出年10/11月考2級,但要佢比多d心機/時間練琴才能考好d.其實我並不緊張那張考試証書(都已經考入小學,張証書暫時無咩特別用處),又想小朋友開心開心咁學琴,而且剛剛 ...

最近工作忙所以咁遲先覆,請見諒。我個人希望小朋友可以有一個快樂童年,可惜而家大氣候要佢哋18般武藝,結果樣樣都唔精。音樂唔同背黙書,亦唔係靠貼題目可以考試過關,要好似做運動持之有恆先會見到成績,例子就如減肥公司話妳唔使郁都減到,妳會唔會信。

琴試喺8至11月舉行,通常小學期終考試會到6月中,要考琴成個暑假就無咗,我有個小學學生每年親子旅行喺7月初,我個人覺得比考試重要,所以我提議佢考4至5月,佢程度可以考3級,但學校功課多,我建議考2級,校際只彈一首歌可以報3級。

校際比賽對學琴小朋友係一個好鍛煉,學到點樣喺有壓力都發揮應有水準,有呢個經驗就算只考4/5級都會有信心。最後就係唔好睇個總分太重,反為要留意每項分數是否平均,如果sight reading同aural test唔合格或僅僅合格要留意,可能要多練,否則學到高班時會跟唔上。

我個人意見唔代表一定啱:2/3 (睇下小朋友有無時間同興趣練)-5+5級樂理-6-8。

香港學生越高班越多學校考試,鋼琴5級己算完成一個學習階段,如小朋友真有興趣先學上去,因為所花時間金錢精神唔少,家長可以考慮俾小朋友學其他嘢擴濶自己見識,呢個係吸收課外知識最佳時間,小朋友可以參加學校音樂活動或彈番好學過樂曲保持音樂興趣。

嘻嘻 ,除非係跟緊一個音樂系統學,例如Alfred,我諗所謂2級課程都係聽老師講,真實程度去到邊唔知,請恕我唔能夠評論。

5級以上最好逐級考,考試要求高得多(但而家啲學生要顧住學校考試未必能逐級考),要揀話我建議先試6級,如果6級過唔到關,表示技巧未得,練好基本功先諗考試。

似乎大家對考試部署有很多疑問,如有意想取得呢方面資訊家長請PM我,我會安排用小組形式解答大家問題。

‹ 上一主題|下一主題