用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無報左校際音樂節小提琴大家拉成點?? ...
go

請問有無報左校際音樂節小提琴大家拉成點?? [複製鏈接]

今年樂曲難度同要求真係高咗,背奏唔容易掌握,準備功夫要多做。如果想做賽前埸地綵排,可以PM我提供資料,需要現埸伴奏可以安排。

回復 3# Fatty 的帖子

我己PM資料給妳,妳睇下收唔收到,如妳小朋友需要現埸伴奏,煩請預早通知我。

回復 6# sykimama 的帖子

真係對唔住,我無呢首樂曲的譜和CD,其他家長可否幫忙。

回復 10# prettygirls 的帖子

純粹我個人意見,唔啱聽請見諒。學習係不進則退,希望大家唔會因某啲目的刻意讓小朋友選一首淺易樂曲去參賽,而家小朋友學習的曲目己經太少,白花了練習時間而損失學習新技巧的機會係好可惜呢!

原帖由 yuki123lam 於 11-1-20 10:16 發表
我小朋友都報左 grade 2, 我想請問大家有冇鋼琴份伴奏譜可以 pm or e-mail 俾我 ? thanks !

比賽伴奏要用原譜,妳借咗譜未或者老師有無?如比賽時發現用副本可能被取消資格的。唔肯定可以借到的話,可以去琴行買,通利大約60幾蚊本,但數量唔多。

原帖由 yuki123lam 於 11-1-20 17:07 發表
我去過幾間琴行都冇貨, 暫時未買到....因為今個星期六約左個伴奏夾琴, 所以想睇下大家有冇 grade 2 個琴譜用住先.......

妳打去通利或栢斯問下最近妳嗰間有無貨,我見到荃灣通利仲有一本。大琴行會預先收到曲目入定多啲貨,賣完要等有新貨返先有。或者妳可以問下伴奏有無呢份譜,可能佢之前同其他人夾過有都未定呢。

原帖由 beryl88318 於 11-1-20 17:27 發表
仔仔拉gread 3, 依家仲拉得好差, 又没有心機練....  
我仲末找到伴奏
你地伴奏貴嗎? 有没要求你地一定要伴多少堂?

之前參加過的話揾番上次嗰個或者揾老師幫忙。請恕我直言,大家唔好疏忽同伴奏夾琴練習,學生演奏水準唔穏定,伴奏要令到觀眾唔知佢拉錯(當然評判一定知),仲難過自己彈獨奏,唔合拍就要練多幾次。

多人學鋼琴以外的樂器,考試同比賽的伴奏就更難揾,快啲揾老師幫手啦。

嘻嘻,知唔知道伴奏最怕係咩,小朋友要背譜,隨時會唔見咗幾拍,夾多幾次就知道佢通常邊度出錯,臨埸執生都易啲,希望各位都揾到一位好伴奏,唔好忘記合拍程度會影響評分。

我朋友嗰仔考ABRSM試時嗰位伴奏要我朋友俾的士錢佢去試埸,除非唔考試同比賽,伴奏費無得慳。

原帖由 lillymarie 於 11-1-21 20:48 發表
我細囝之前考試,老師囡囡(演奏級)本要替他伴奏,夾4次每次收250元。後來撞放榜日,急找到一位資深老師,只夠時間夾了一次就考。收費忘了,但肯定超過400元。 ...

我朋友揾嗰位伴奏係附近鄰居先收佢5百蚊一個鐘,考試嗰日再貴啲同的士費另計,佢考6級要揾資深伴奏先夾得好 。哈哈,我都不如轉做伴奏啦,收到咁貴

‹ 上一主題|下一主題