用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仔仔學鋼琴,點先知佢學得好唔好?
go

仔仔學鋼琴,點先知佢學得好唔好? [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 11-2-21 13:37 發表
以一個不懂音樂的父親身份分享一下:
我囡囡剛6歲了,上年12月份才重新找老師俾佢學,因4歲學時手指唔夠力,琴行(柏斯)是一對6,加上只會要求小朋友彈到就算,所以停了下來
現在的琴行也是普通商場的,琴老師也是不認識的, ...

唔,你真係一個好有heartdaddy,肯做小朋友領航員,只要方法正確,陪小朋友練琴唔會做成佢依賴,你做得好成功,要大力拍掌  。

只要肯學又點會學唔到,好多家長話點樣可以令小朋友鍾意練琴,其實身教勝過老師講一百句,家長同小朋友一齊分享音樂係最好親子活動,有個伴一齊彈,小朋友會開心啲同專注啲,每日用時間唔多,但回報會係意想不到,希望你會堅持落去。

BTW,呢個星期日我會喺文化中心進行校際音樂節綵排,有鋼琴、小提琴同獨唱,大部分係小朋友嚟,如果有興趣同囡囡聽可以PM我俾資料你。

原帖由 miffy 於 11-2-23 14:48 發表
我都覺得個琴都唔係好重要, 我識人買d十萬八萬個琴, 不過學到3-4級就放棄, 我屋企個琴只係幾千蚊的二手琴, 但我仔日日彈。

有樣野想請教...........我識好多其他小朋友, 初級時, 上到好快 (例如半年就上到2級), 但 ...

嘻嘻, 我舉個例子,快餐菜式選擇少,煮法無咩技巧,依然好多人鍾意幫襯,就係貪佢快(其實都唔平)。

唔少家長想進度快啲,最好兩年考5級,五年考8級。初級情形就好似快餐,無咩技巧都可以過關,高班就現形,樂曲開始要求技巧,同埋妳有無發現,初級學生好多時靠記憶嚟彈,無練習sight reading 技巧,好啦,到3級以上樂曲長啲,啲音符同節奏多咗無咁易記,加上小朋友大咗功課多,無咁多時間練習,所以就容易放棄。以上係我個人意見,請大家繼續發表心得。

原帖由 fithy 於 11-2-24 17:35 發表

我也有興趣來看看,可以pm資料給我嗎?

多謝支持先,唔好意思,星期日綵排座位己訂滿,請見諒。

原帖由 MCLF120 於 11-3-2 21:04 發表
hi, 音樂人長老
我囝囝而家5歲3個月,學咗琴10個月左右,正常進度應去到邊?囝囝而家彈緊輕鬆學鋼琴2,A DOZEN A DAY BOOK 2 (藍色),我想請教一下,點樣為之學好基本工?邊D係基本工?因為我對音樂都係冇乜認識既媽媽.我d知 ...

因這是個別問題,我會將答覆PM妳。
‹ 上一主題|下一主題