用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一返學有咩係每日必須必須帶架?
go

小一返學有咩係每日必須必須帶架? [複製鏈接]

冷外套 (我仔的學校有指定款色)
因為幼稚園全日冷開放,我係果3年裡都放件冷外套係佢書包,教定佢若覺得凍就要拿出來著

原帖由 kikiboy 於 10-8-11 16:31 發表
因為驚帶漏嘢, 我想整份備忘錄, 開學初期每朝(或前一晚)逐項剔, 各位有冇補充唔帶真係唔得嘅物品呀? 唔該!

八達通
水壺
餐具
小食 (呢樣唔記得問題唔會太大, 最多冇得食啫)
紙巾
功課
手冊
課本
鉛筆盒 (包括文具) ...

開家長會那天老師建議不要用鉛芯筆,因為怕小朋友未識控制力度,好容易折斷,可以帶定 5 枝刨好的鉛筆就夠用,便不用帶鉛筆刨,原子筆她說只於做作業時改正用,功課都係用鉛筆做的 (我個仔間學校是這樣),每間學校就可能有唔同的

原帖由 cljwtg 於 10-8-31 20:23 發表
筆袋要帶幾多支筆? 小一係咪唔使用原子筆? 只係鉛芯筆(唔使鉋, 帶少個筆鉋), 擦膠, 間尺,  較剪, UHU ... 仲有咩要帶?

你地學校咁快返全日 ? 開始吃午餐了嗎 ?  d 飯送如何得唔得 ? 幾錢餐 ? 我仔間要 13號才開始返全日 ,每餐 17元 每天都有水果和飲品,都算經濟

原帖由 Ivy-Cheung 於 10-9-6 16:37 發表

我小朋友係搭校車,我無到過學校門口睇。本來第一日打算送他到學校的,最後都無送由得他坐校車算了。為減輕重量我連餐具都無帶了,亞仔同我講話學校有餐具俾他用,他都無拿自己套出來用。 ...
‹ 上一主題|下一主題