用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2010-11 P2 齊齊傾 [複製鏈接]

原帖由 raikkonen 於 10-9-29 10:01 發表
明天去旅行,點解唔多覺收車錢嘅? 係唔係要著體育衫呀?

我都唔記得收左車錢未wor????
上身要著體育衫但下身可著牛仔褲or校服短褲.
係呢, 你呀女有無話班入面好多人病呀?
尋日我個女叫我俾口罩佢戴, 保護自己.
尋日仲有同學仔上堂嘔, 又有個同學發燒早退呀!
希望佢地快d好返la.

原帖由 paltiBB 於 10-9-29 22:50 發表
各位P.2 家長,

小兒今年小一, 那麼快就第一次評估,請問如何溫習?有沒有一些具體的例子,譬如填充,或問答? 謝謝!

中文就會有閱讀理解, 詞語填充(供詞及不供詞), 量詞填充, 形容詞填充, 標點符號, 重組句子, 改寫句子, 聯句(連線).
最緊要寫好d字, 因為d字會執得好緊. 另外溫熟課文d詞語.
英文同中文d形式都差不多, 都係有閱讀理解, 供詞填充, 標點符號, 重組句子, 聯句(連線), drawing. 模式似佢地做果d assessment, task book 同 grammer 入面d exercise.
數學就數數, 排下大小, 加減數, 文字題, 單雙數, 順數倒數, 圖形分類.

第一次評估唔計分, 會有老師解題目, 我覺得係俾小朋友適應下d模式. 始終都係上左個幾月課, 唔會太深既.

原帖由 paltiBB 於 10-10-6 11:46 發表
中國的九, 我們平時寫開是毛筆字的九, 而仔仔的中文老師要求寫的是"鳩"旁的九, 將勾是剔上去, 不是劃勾. 9月開學時, 仔仔所寫的"九"全要改正.  而數學科老師要求寫的九, 是按我們平時寫毛筆字的九.  

...

咁我地又好似無試過呀! 通常都以中文科為準, 數學老師又好少執中文字呀.

原帖由 raikkonen 於 10-10-6 14:07 發表
冇收通告喎! 不過都唔會參加著, e+係學校番緊奧數. 好貴呀!

我本來都有報奧數, 但阿囡最後入左低詩. 無左$1800呀!

原帖由 paltiBB 於 10-10-6 14:25 發表
吓!  P1 和 P2中文科老師都有不同的寫法要求. 咁小朋友會無所適從???

其實, 當默書, 評估時, 學生寫的字出現這情況, 老師係咪當錯字扣分??

會扣嫁! 所以平時d 中文功課要留心佢d字, 每個老師d standard都唔同, 扣分都幾冤枉呀. 英文仲攪笑, 我個囡小稭"i"上面果點, 佢p1時寫開少少斜斜地, 但p2要執返寫好靚嘅"一點".

原帖由 angelmokco 於 10-10-7 09:58 發表
raikkonen, 唔該你呀! 我指係中文堂裏面 ...

angelmokco, 亞囡話佢個中文老師係會教埋課文既普通話, 所以中文堂得一個老師. 另外普通話堂, 今年會有普通話老師自製既書.

原帖由 raikkonen 於 10-10-7 09:41 發表
咁即係連英文都有唔同標準喇. 呀女1d班, i字一定要係一點. 而1A班就可以接受斜斜地寫. 所以做媽咪檢查功課嘅時候, 真係要睇下老師要小朋友寫字的要求, 從而慢慢糾正. 我都試過有時唔得嫻睇女功課, 由老公睇. 番黎本 ...

另外我覺得今年英文老師都幾嚴格, 亞囡penmanship d字唔太差都係拎"c+"咋!

原帖由 Linki 於 10-10-8 08:35 發表
2年級d功課真係多咗好,淨係琴日亞囡單係數学功課已經有40條數.......唉

係呀! 數學書3版, 作業2版仲有1張工作紙添. 仲要英文short test 中文即測!!!!

原帖由 raikkonen 於 10-10-11 11:16 發表
p1時每日大約都係4-5樣功課, 星期五都係8-9樣功課, 每星期都係有中&英默書. 因我女放學會自己做功課, 基本上一個鐘佢都做得晒.  每晚都可以準時瞓覺.

升咗上p2, 基本上星期一至四都有6-7樣功課, 星期五仲恐怖, 有 ...

係呀, 今個星期五真係超級恐怖, 唔計溫習, 好似有14樣.

原帖由 paltiBB 於 10-10-11 14:47 發表
請問你小朋友準時訓覺是幾點???

理想就9點前, 多數9點幾.

原帖由 Linki 於 10-10-11 23:00 發表
亞囡今晚要背一首叫MTR Song, 5知你地d小朋友要5要背, 係英文老師派歌詞, 佢話係聽日英文唱歌, 响you tube裡有, 学校俾歌詞都死, 揾d咁gei嘢玩, 又要背中文....唉!
...

我地無派到mtr song呀!
中文就日日背, 英文就日日spell. 依家辛苦d, 希望考試唔洗溫得咁慘.

原帖由 Linki 於 10-10-12 12:16 發表
真希望学校本手冊大本d, 因為d功課都多到寫5晒, 有時都5知佢寫乜? 唉!

係呀! 成日都唔夠寫, 尤其係英文, 通常都好長..........

原帖由 Linki 於 10-10-13 10:08 發表
大家咁話, 繼續努力, 我都驚緊佢個評估1......唉

努力努力!

原帖由 raikkonen 於 10-10-13 16:57 發表
你地覺唔覺得宜家d應用題好難, 我女試過10幾條應用題, 全部錯晒. 我擔心緊評估, 點算好呀.

佢係計錯定唔識解題呀? 亞囡解題都ok, 有時唔小心d進位呀!
二年級d功課又真係難d. 尋日亞囡放學要去學小提琴, 返到黎已經好倦, 仲要做功課同溫默書, 有時覺得佢地咁細個仲辛苦過我地d大人, 由日踩到夜, 我地返工都可以伸吓, 真陰公.

原帖由 raikkonen 於 10-10-15 10:01 發表
好唔開心, 原來呀女日日對著d功課, 一路做一路喊, 佢由其數學一多功課就實喊, 攪到完全冇心機做功課, d數學功課全部做錯晒, 好慘! 剛剛數學小測驗竟然得40幾分 , 點算好呀. e+先開始咋, 我真係學得數學真 ...

亞囡都話有7個同學仔唔及格. 可能始終係突擊, 亞囡都錯左好多唔少心野.
功課果度, 不如你試下叫佢做左其他功課同溫左書先, 等你返黎先同佢做數, 一路做一路教佢d方法點計, 起碼有你陪佢, 唔洗佢自己一路做一路喊呀! 陰公....
仲有你順便可以等佢一路做, 你一路同佢對答案, 可以慳返d時間, 又可以知佢唔識邊部分.
哎, 我個囡以前都係中英數d功課順住咁做, 佢依家就掉轉, 做左數先, 因為佢話咁會清醒d, 佢話如果放響最遲做, 佢會做到頭暈呀!

原帖由 angelmokco 於 10-10-15 13:41 發表
我個仔就多數做哂中英先, 因為佢成日驚d數唔識做,做得好慢, 驚我放工番來鬧話佢一樣都未做完, 所以會做哂d抄詞同英文先, 起碼有少少output俾我對住先....數學應用題要等我番來傍住佢先做....成日錯大意野。 ...

亞囡打黎報料, 今day有24樣功課呀!

原帖由 Linki 於 10-10-15 16:46 發表
嘩! 禁勁, 就嚟考試仲有禁多功課????

哦! 原來係好多溫書同改正, 真係俾佢嚇死.

原帖由 raikkonen 於 10-10-19 09:46 發表
你地今次有冇緊張呀? 我問咗數學老師, 會派草稿紙比小朋友, 唔夠可以問老師攞.

呀女呢排學習態度又好d囖, 希望佢比d心機.

唔該晒呀! 我都有俾定d草稿紙亞囡.

我今次都有d緊張, 因為佢近幾次d突擊測驗都麻麻地.

希望您囡囡繼續keep住, 大家一齊努力呀!

原帖由 raikkonen 於 10-10-20 13:40 發表
係呢, 點解今次唔見考聖經? 係唔係評估二先考嫁? 都唔係好記得.

琴日派飯紙, 見到11月尾有評估二, 隔咁快又評估.

聖經係評估二先考, 仲有默書, oral同作文, 真係好快呀! 11月尾又黎過.

原帖由 raikkonen 於 10-10-21 16:31 發表
知唔知今日常識條時事題係咩? 我問呀女, 佢竟然答我係「政府話唔知咩野咩野」 , 我問:「即係咩野呀?」佢話:「唔知咩野」.....吹帳!

我亞囡只係講多你少少姐, 就係"政府唔知咩咩, 邊區反對?"
答案有屯門同將軍澳. 所以我都係唔知佢問咩?????
‹ 上一主題|下一主題