用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

原帖由 raikkonen 於 10-1-8 12:57 發表
明天派成績表, 你地心情點呀. 我有d擔心添.

有d緊張lor, 話晒都係亞囡第一份成績表呀!

原帖由 ankiehok 於 10-1-12 22:00 發表
hi... 你個女的成績怎樣呀 ? 我的就......唉..... 字體錯, 不懂閱讀理解, 你個女考第幾呀 ?  不過, 都預咗是這麼差.....

佢平均分90幾, 考第三.

原帖由 raikkonen 於 10-1-13 09:35 發表
叻女喎, 你個女一向都好自律, 又好主動話學校d事比你聽.

多謝! 老師話佢上堂好專心.

原帖由 aliceykm1 於 10-1-14 10:22 發表
我囡囡昨天係學校嘔啊, 醫生話佢感染左諾沃克病毒, 係人傳人ga, 各位小朋友真係要小心身體..

係呀! 亞囡都有話佢小息響學校果操場嘔, 咁依家好d未, 仲有無嘔呀? 祝晴晴早日康復.

原帖由 raikkonen 於 10-1-19 09:49 發表
我女唔係讀筲祟真, p1到呢一刻都唔算太吃力. 功課亦唔係太多. 可能係p1上學期, sofar都ok, 不過想讀呢間, 真係要操下小朋友首字, 佢地對小朋友寫字都幾嚴.
...

我個囡係都唔係讀筲祟真, 係讀九龍果間祟幼.
我都好同意raikkonen的講法, 只要小朋友肯做, 功課數目係多, 計埋改正, 可能都有1x樣, 不過個量就唔多, 作業平均兩版, 抄詞大半版. 但日日都要keep住溫書, 中文就日日唔係背書就默書, 英文就spell 同 dict. d中文字係執得好嚴, 一點一撇都要寫得好清楚, 唔係就俾老師扣晒d分.
仲有佢地好著重閱讀, 所以要預左同小朋友去多d圖書館或者買多d圖書返屋企.

原帖由 raikkonen 於 10-1-22 13:42 發表
曦彤媽媽: A班真係成日都10幾樣功課嫁? 我女個班通常都係6樣以內咋, 英文有時叫佢"sleep & play" , 當然星期五除外. 所以我規定佢如果每日功課少過6樣, 我都會要求佢額外做d補充練習.
...

如果唔計溫書同改正, 等我list下先
中文: 抄詞/ 工作紙 / 作業 / 閱讀理解 (是但2-3樣)
英文: Writing / TB / GR / TS (是但2-3樣)
數學: 書 / 作業 / 文字題 / 工作紙 (是但2-3樣)
常識: 作業 / 工作紙 / 評估表 (是但1樣)
聖經: 作業

你地英文有sleep and play咁開心嘅, 我地日日唔係spell就係short test or dictation. 你地係唔係miss tse教呀?

不過d功課無理由會班班唔同bor? 係唔係我同你嘅數法唔一樣呢?

原帖由 angelmokco 於 10-1-25 11:52 發表
係呀!我地B班每日一定冇10樣(計埋改正), 我仲成日同個仔講,寫好D字,唔駛改正,每日都可做少幾樣, 哈哈!

咁我想問你地近排d即測同short test多唔多呀, 一個星期有幾次呀?

原帖由 teresatsn 於 10-1-26 19:45 發表
我都係放工飯都未食第一件事就係幫佢對功課先, 再用5分鐘食飯, 然後同佢溫書.....

哈哈! 原來大家都係咁, 放工第一件事就睇功課, 食飯, 然後溫書. yeah! Give Me Five!!

原帖由 angelmokco 於 10-1-28 11:23 發表
相當同意, 十分機械式的生活, 日日如是! 但我最覺得不好的, 就是我已漸漸忽略我在讀K1的細女, 我可以說是完全沒有埋佢, 她很可憐!只是在屋裏行吓行吓咁! ...

我都係呀! 細佬又係k1, 我好多時都唔得閒理佢, 特別係親子做手工, 可交可唔交果d呢! 我都未交過. 諗返家姐果時樣樣都有同佢交, 最離譜係我同亞囝報左個網上學習平台, 俾左$, 成個學期都未上過去呀!

原帖由 aliceykm1 於 10-1-28 16:31 發表
我都有個囝囝讀N1, 真係完全冇時間理佢, 直到家姐訓覺後, 先有小小時間同佢睇吓故事書, 其余都係工人姐姐陪佢玩.....

HAHA, 我地d同道中人個個都喊晒tim! 不過我成日都安慰自己, 依家辛苦d, train 好個大, 第二時可以幫手教個細. 咁到時自己又可以多d時間同佢地玩呀!
一齊努力la.

另外, 想問下你地有無join一人一花計劃, 唔知點解我盆石竹花種極都係高左dd同多左d葉. 成兩個week前, 亞囡話佢個班有d同學果盆已經開花lu.

原帖由 Linki 於 10-1-29 10:02 發表
有....但係我又5覺佢高左,葉又多咗喎,都係禁上下la....不過,就嚟開第2次花la,咁你有冇俾肥料佢呀????亞婆婆偶已help佢落肥

係la, 你好犀利呀! 係唔係有好多陽光俾佢, 唔知點解我地果棵, 只係長高同生葉, 亞囡成日問我幾時會開花.

原帖由 raikkonen 於 10-2-1 10:15 發表
我女個棵都死咗喇...

我個棵都就快lu......

原帖由 raikkonen 於 10-2-4 09:38 發表
你地小朋友洗唔洗牙科保健覆診呀? 我女昨日去完要13/4(tue)下午2:00要覆診, 佢仲話要家長帶去, 學校唔會帶, 仲唔係所有小朋友要覆診, 咁佢番緊學喎, 點攪呀. 你地知唔知要點呀! ...

我亞囡都要14/4覆診, 我返去睇返學校個校曆, 原來復活節假係放到14/4, 咁樣我就可以自己帶佢去覆診.

原帖由 raikkonen 於 10-2-4 13:57 發表
咁可以帶佢覆診喎. 你地點解都要覆診? 我女話佢一共有3隻牙要洗, 有2隻牙未洗. 要下次覆診先洗.

佢尋日補左一隻牙, 仲有兩隻要補. 另外佢有一隻孖牙要照x光, 睇吓第二時出恆齒時會唔會少左一隻牙.

原帖由 paltiBB 於 10-2-5 15:23 發表
請問愛蝶基灣與舊基灣的校服是否一樣??

兩間d校服唔同嫁!

原帖由 angelmokco 於 10-2-5 13:47 發表
我個仔冇去到牙科保健呀, 因為哮喘入左醫院, 我而家都唔知有冇得補番or要跟埋其他年級d小朋友去....

仔仔點呀? 好d未呀?

原帖由 angelmokco 於 10-2-9 10:20 發表
條氣好番哂啦,間唔中仲有少許咳,佢冇番3日學, miss咗牙保,老師幫我地約咗3月10日自己去呀!班主任好好呀,打咗幾次來問我地點,仲叫我唔駛記掛d功課,但我仔一定要我地去攞功課番來, 但又做唔到, 好彩我地住得近,如果唔 ...

仔仔好乖乖, 一定要你地拎功課! 祝仔仔早日好返晒過新年.
你地個班主任好好呀.

原帖由 paltiBB 於 10-2-9 11:43 發表
原來兩間基灣的校服各不同, 我以為一樣, 好彩上來問一問, 如果唔係就買錯都唔知.

你諗住自己買校服咩? 開學前學校會叫校服公司過黎賣, 又可以即時試身, 你可以到時至買呀.

放年假lu, 今次d功課, 好似比聖誕假多. 我呢個賴媽咪應該要等初三先同亞囡睇lu.

預祝大家新年進步,
虎虎生威, 龍精虎猛!
恭喜恭喜!
‹ 上一主題|下一主題