用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

返左成個禮拜學lu, 大家都好靜呀!
我亞囡唔知係唔係放假放得開心得滯, 都未有mood做功課, 成日話抄詞 or pen攪到佢隻手好倦, 希望佢快d醒la.

原帖由 aliceykm1 於 10-3-2 13:39 發表
我囡囡呢兩朝翻學仲喊tim啊!  真係希望佢快D醒, 3月尾又考試la....

佢係唔係唔夠瞓呀? 曦彤上星期第一日返學, 入學校前都有d眼濕濕呀!
真係好快考試喇, 聽日佢地中文仲要背默一課同讀默一課, 一齊努力呀!

原帖由 raikkonen 於 10-3-10 09:24 發表
我發覺呀女放完假後, 真係心散晒, 即測唔合格、 唔識計數, 就黎評估, 呢次死緊.

大家一齊俾心機la. 跟返緊d亞囡, 即測唔及格, 同佢溫多幾次補返. 計數係哪方面唔識呀? 文字題? 進位加減?

原帖由 Linki 於 10-3-11 17:39 發表

而我就驚緊今次考英文科,因要自己解題目,真死得la

係咩? 唔係成個一年級都會解題目咩? oh! no!

原帖由 aliceykm1 於 10-3-16 13:49 發表
我囡囡由翻學第一天 到而加, 最離譜就係上堂都 , 仲要去見高姑娘tim...  今次評估真係唔知點算....

你囡囡點解會咁嫁? 係唔係新年假時發生左d事. 曦彤話你囡囡有時上上吓堂就會喊, 話好掛住媽咪同要媽咪. 不過曦彤話佢呢排好左d, 已經喊少左. 希望佢快d無事la.

原帖由 raikkonen 於 10-3-24 10:10 發表
明天評估喇, 十家努力! 加油呀!!

Yes! 努力, 加油!  

原帖由 aliceykm1 於 10-3-25 12:21 發表
我問左楊老師, 佢話可以自己帶草稿紙, 但要小朋友先問一問當值老師.

唔該晒你, 不過我今日都係唔記得俾亞囡帶草稿紙呀!

仲有兩日, 繼續努力.

考完喇, 考完喇! 返多兩日, 13days復活節假就黎喇, yeah!
亞囡已經諗緊1/4便服日著咩野返去lu.

原帖由 ankiehok 於 10-3-30 10:43 發表

係呀 .... 真開心呀, 終於考完試啦.... 佢都好累.... 你個女平時會不會看課外書 ? 我個女經常都很容易累... 做完功課就已經合埋眼咁滯.... 唉.... 星期日佢又想輕鬆一下.... 今次考試都很担心.... ...

哎, 呢排考試佢都好倦, 可能溫書時間長, 佢都比平時早左成個鐘頭瞓. 考完試就唔好諗喇, 都已經定左. 所以我地成個easter d公眾假期節目已經full晒, 應該要7/4先開始做功課呀! 哈哈!

其實佢平時放左學, 做完功課佢都會好倦, 通常佢會休息吓食吓野, 畫吓野, 睇吓d圖書. 等我放工返黎, 就睇功課同溫書, 有時間就俾佢同細佬玩陣, 就夠鐘瞓覺lu. 我有買定d圖書或者同佢去圖書館借定d書俾佢平時帶返學睇, 又或者有時出街食飯(時間長d果d飯局), 我都會帶定本圖書俾佢睇.

原帖由 raikkonen 於 10-3-30 13:37 發表
我今次考試冇上次咁緊張, 最擔心果科英文, 我女又話識 (不過信8成好), e+等分數出. 同上次參唔多分數, 我都好滿足.  今次我女終於可以講到常識個2條題目喇, 上次我女講到一夠夠, 都唔知佢講嘜, 最後都係從曦彤媽媽講 ...

今次曦彤都有講, 佢話唔識果兩條時事, 一條係中國嘅唔知咩野, 響幾時開始? 選擇題5月 or 9月. 第二條有一個國家唔知咩利最近發生左咩? 選擇題地震 or 火山爆發.
最後我估應該係講世界博覽會同埋智利.

原帖由 Linki 於 10-3-30 15:32 發表
係呀,我個囡都諗緊1/4著乜野返学......????

聽日佢地有體育堂, 所以無得著裙lu.

原帖由 raikkonen 於 10-3-31 09:09 發表
係呀, 問世博幾時舉行, 第2條係智利發生什麼災害

hehe! 亞囡話兩條都唔識答, 不過兩條都俾佢撞中左.我就叫佢要睇多d新聞, 唔好剩係睇卡通喇!

原帖由 Linki 於 10-3-31 10:05 發表
你哋琴日有冇睇到一份通告,好似係関於学校40週年聚餐買餐券,因為我遲返屋企,所以我都係聽我老公講,話要成HKD500蚊張大小同價,好似話早買就有折喎,所以想問吓你哋大家會唔會參加,我就唔會la,因為3個人要成HKD1,500蚊 ...

我都唔會, 因為好貴. 另外我成日都覺得個性質似係俾d校友參加多d.

原帖由 Linki 於 10-4-1 01:50 發表
e 開始有成績出囉, 5知今次有冇排名次, 同要5要見家長la.....?

4月24日係家長日, 我估都會有排名次.

原帖由 raikkonen 於 10-4-1 09:44 發表
出咗好多科分數喇, so far同上次d分數參唔多, 不過都唔算太差都ok.

你亞囡ok就好lu, 我亞囡今次比起上次退步左, 佢仲要話係錯埋d唔小心野, 另外閱讀理解都錯得多呀!

原帖由 Linki 於 10-4-1 10:53 發表
5該晒

不用容氣.

講返個40周年校慶聚餐, 原來學校有登報, 今日見到登左響頭條日報27版, 好隆重.

原帖由 Linki 於 10-4-1 14:09 發表
5好意思,我揾5到,頭條第27頁5係賣緊大金冷氣咩...???

OH, sorry sorry. 係23版至真.

原帖由 raikkonen 於 10-4-14 09:49 發表
明天要番學喇, 我女今日訓咗12個鐘先起身, 明天一起唔想起身.

亞囡都唔好得幾多. 我尋晚同佢9點上床, 佢碌到成10點幾先瞓得著, 所以今朝都呆呆下.

原帖由 Linki 於 10-4-21 23:11 發表
冇, ok喇, 平常心, 因佢同上次成績都差不多

我都無咩緊張呀! 反正都知道左d成績, 反而亞囡今朝返學就同我講話緊張, 因為好快到星期六. 我話佢: "d成績你都知晒啦, 有咩好緊張, 你知自己今次英文差左好多, 所以好緊張排第幾呀?" 佢話:"係." 我同佢講: "你唔駛緊張, 我估你都排到全班一半卦? 下次再努力d lor!"

原帖由 raikkonen 於 10-4-22 12:54 發表
反而係d仔女比較緊張, 我女成日提著就黎星期六, 唔知點呢? 我同佢講, 你d成績同上次參唔到, 你都係排到同上次參唔到啦! 我自己說平常心, 反而上次真係好緊張, 不論係評估前同評估後. ...

係呀! 可能上次始終係亞囡小學第一張成績表, 所以作為亞媽都會緊張d.
係呢! 亞囡話原來今個星期一都已經可以換夏季, 不過我都未同佢換, 事關聽日又凍.
‹ 上一主題|下一主題