用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010
樓主: hokabb
go

優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010 [複製鏈接]

我個小朋友都係優小畢業,當初入優小嗰陣x校長好nice,好主動同D家長溝通,但係過多一兩年,佢開始變得冷淡,連我同佢打招呼都扮睇唔到令轉臉
EQ甚低,因x校長乜心情都擺係塊臉,簡直黑過包大人

原帖由 janicetsang 於 10-8-4 10:11 發表
我平時見到陳校長,佢都有同家長打招呼,唔覺佢黑面。
我覺得陳校長講野比較直,有些家長可能接受唔到,但我覺得ok.
有些家長需要大量的guideline.
記得有次開家長會,
有家長問應點樣輔助一年級小朋友完成剪報功課,如怎様選報, ...

唔覺佢黑面,我諗你的小朋友應是一至三年級還是優小(旺角)
日子耐咗,好多嘢就会清楚架啦

原帖由 iamderek 於 10-8-4 14:01 發表
印象是很主觀的,沒有所謂對與錯。小兒跟校長的兒子是同一班,多次家長日都有機會和校長交換意見。我本人覺得校長距離「沒品」甚遠,最嚴厲最嚴厲可以叫「串」。但可能本人性格也是如此,不覺得有任何問題,只是直話直說而已。 ...

(沒品)甚遠
你个仔同c校長个仔同班,梗係冇黑面啦!話哂都係半个家長身分,(串)一直都係啦!但身為校長以身作則,性格是如此,唔係大哂架!

原帖由 happyjess 於 10-8-4 12:41 發表
C 校長的為人, 簡直令人歎為觀止!! 可以用 “沒品” 來形容.
看過他的著作, 會欣賞他; 認識他的為人, 會想打他...

非常認同 c校長好虛偽,好假呀!

原帖由 leahchang 於 10-8-4 21:49 發表
我有幾個朋友的小朋友就讀各大名校,都是全港數一數二的
名校,據說,好多時老師只係課堂講一次,其他你要自己搞定,
搞唔定就要見家長....
其實現在很多教育現象是家長叻,叻咩?識揾補習老師,
所以也因應而生為各名校而設 ...

冇人要C校長嘻皮笑臉,到底有冇睇清楚人地寫咩架!係話有時喜歡就同啲家長打招呼,唔喜歡就當睇唔到令轉臉,(嚴肅)係對住啲學生,對住家長需要咩!

原帖由 中天英 於 10-8-5 01:31 發表
呢D係幾年前某一個外藉老師所做既不當行為, 事件發生後, 學校馬上採取行動, 炒左果個老師, 解決左個問題, 咁你仲想點。

我覺得你成曰用D以偏盖全既講法, 用某一、兩個响咁多年積存落黎既個別例子, 試圖將學校描繪成 ...

學校唔係馬上採取行動,係有家長寫信去教育局,然後教育局先派人離觀課,最後先決定炒個老師......
仲有,你話D老師教學質素好高,梗係啦!好嘅老師多數都過哂旺角分校!咁多年梗係唔止一、兩個別例子啦!要講可能会一匹布吟長啦!

原帖由 leahchang 於 10-8-5 10:58 發表

這話實在很挑撥離間,我是針對家長言論討論,但並不代表對方說的話是錯的,己言明這是個人看法...請自重,一根手指指著別人時,有四隻是對著自己的,希望不要連這種話都要別人點醒~~

有些人不笑就很嚴肅,校長不需要一天 ...

挑撥離間?
邊个要陪笑,笑可說是礼貌!

若要人不知,除非己莫為?
上得離BK討論嘅人,都預咗會俾人估到係邊位!唔使寫埋D說話離恐嚇人!
與其在此嘥口水,不如留返啖氣暖肚! 88囉!

啲人都幾無聊,乜嘢自尊會好羞家,低俗字眼,係呀!我低俗,你咁高上就唔好指住我啲咁低俗嘅人講嘢啦!上等人!
原帖由 leahchang 於 10-8-5 18:42 發表
希望你的小朋友不會看這些網頁,有自尊的會好羞家,
講咁低俗的字眼

原帖由 中天英 於 10-8-8 01:29 發表
真係好內冇見過有D咁講野既優才家長, NO EYE SEE

不過睇真呢位人仕係幾日前開既Account, 都冇咁驚。

我咁講都係有人講啲仲難聽嘅嘢:
原帖由 leahchang 於 10-8-5 18:42 發表
希望你的小朋友不會看這些網頁,有自尊的會好羞家,
講咁低俗的字眼

‹ 上一主題|下一主題