用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 (KV) 和 樂基 (HKPS), 請問你會如何選? ...
go

根德園 (KV) 和 樂基 (HKPS), 請問你會如何選? [複製鏈接]

其實揸筆連線唔=小朋友會唔好開心. 對佢地黎講好似畫畫咁架咋wor, 因為連出黎變成一副圖咁, 佢地現到反而好開心就真, 因為覺得好神奇.

仲有, 好多學校都係k1就揸筆連線, 我亞囝個堂大佬, 係東涌讀村校, 佢都早一個前已經做連線架啦.
原帖由 chickenwing2006 於 08-12-11 10:08 發表
我估 hkps 小朋友會開心 d , 因為 kv 好似 k1 已
開始有揸筆連線既功課 !!

我都報左 hkps  k 1 , 不過甘少位真係好難先入到
lor

come on baby. 揸筆唔=谷架. 油顏色都要揸筆啦, 係咪? 況且都係連線姐, 呢個係pre-writing exercise, 等小朋友預習/正確地學識揸筆, 為k2開始真係寫字作準備.

至於kv 同HKPS邊間小朋友會開心d, 都係好睇個人. 我個囝今年係kv讀k1, 佢就同我講好開心, 好鍾意返學. 仲有, so far我唔覺kv好似無小朋友係o個度讀過ge媽咪所講, 咁谷羅.
原帖由 chickenwing2006 於 08-12-11 11:29 發表
下 ... 真係架, 我仲以為係 kv 先甘谷 tim !!

k 1 甘快有揸筆功課架啦 ??  我一心以為上到 k 2
先有架咋 .... 唔該哂甘多位 mami 先 !!

甘 kv 同 hkps 揀 , 邊間小朋友會開心 d 呢 ??
可唔可以分享下呀 .... 麻煩 ...

嘩....好驚嚇姐. 我都係第一次聽. 不果呢d小朋友本身都應該係有問題. 如果上到傳統小學, 有默書, 考試, 佢呢d自殘都係會出現.
原帖由 kyliema2006 於 08-12-11 12:12 發表
無錯,要視乎家長及學生的期望。我認識有兩位KV的家長,她們的孩子在讀KV期間,孩子都作出了自殘的反射作用(一個扯頭髮,另一個「且」眼捷毛),前者去過看兒童心理醫生,最後選擇轉校。後者在KV畢業,但當揀小學時,就找些提倡愉快學習 ...

wilsonchanwh

不用謝. 我只係將自己的'親身經歷'同大家分享. 我並無踩底其他學校, hard sell KV的意思. 不過, 我的經歷so far只有幾個月. 唔知去到下學期, 或者去到k2會唔會有唔同的體會呢?
原帖由 wilsonchanwh 於 08-12-11 12:36 發表
好多謝各位意見﹐ 我諗如無意外﹐ 我會讓我的兒子返根德園。

特別多謝“雙子媽媽”﹐ 你的留言(不單只這個 topic﹐ 以及係根德園其他的留言)都很中肯﹐ 令我對根德園信心大增。 ...

其實所謂深定淺, 只有大人先覺. 小朋友妳教佢'口'字同'腳''雞'對佢黎講真係無分別架. 老實講, kv 係唔係好著重分數, 我真係唔知/未知. 只係知佢地11月做左個assessment, 聽聞係唔會派返比家長. 其實當初佢地做呢個assessment, 學校亦唔expect 家長知. 只不果我地係舊生/bk知道左, 我問過老師, 佢都嚇一跳, 問我點知佢地做過assessment ge. 我再追問result, 老師答得好'行', 只係話"ok啦, 唔錯呀". 暫時, 我未見佢地好緊張分數. 仲有, 佢地ge assessment 或者有人叫佢做考試, 並唔係只注重學術上的野. 佢會評估埋小朋友的自理, 紀律etc etc.

原帖由 kyliema2006 於 08-12-11 12:30 發表
我覺得好多時這些壓力來自...父母!要看看父母對分數抗逆能力有幾高。鄧靄琳的例子並不屬少數。

有時學校教得深,或者過份著重分數,是否好事呢?

...

我亦都諗埋萬一佢讀得辛苦/唔開心最多咪轉返出黎姐, 由kv轉去第2間我諗唔難囉, 學校又無規定一讀就要3年-同我諗法一模一樣. 因為我唔知我亞囝係唔係讀書的材料, 所以入kv都係一試, 如果佢唔掂/唔like, 我有隨時轉校的心理準備. 無謂迫. 所以其實好多人問我打算第時比亞囝讀直資定官校, 一來太早嘞, 況且大抽獎唔到我地話事. 二來我要觀察係我隻囝先決定到.
原帖由 靚媽唔易做 於 08-12-11 15:41 發表
其實平時小朋友既表現就可以知佢係一個資質好定唔好既人, 如果好就可以比佢試下d深d既野, 如果唔係咁好就無謂勉強, 普普通通就算, 唔好一味盲中中人入你入, 到頭來大人同細路都好辛苦.

未論到我女揀幼稚園前, 我都 ...
‹ 上一主題|下一主題