用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 劍擊 for 5 years old
樓主: daisy17772
go

劍擊 for 5 years old [複製鏈接]

回覆:daisy17772 的帖子

我囡囡係佢旺角分校學劍的,都學左五年有多。教練都OK。佢會要求小朋友做好基本功。而且都會定期舉辦賽事讓學員有比賽經驗。你可以上返佢哋的網頁,睇睇佢哋的資料。一般初學都會提供保護裝備同劍。所以唔使擔心一開始就要花一筆費用去買裝備。

cpcog  Is it in &quotak Yu"? SOmetimes I also think that school might be more professional.. ?!  發表於 13-1-8 11:23

回覆:cpcog 的帖子

正確,地點係柏裕10樓。
係咪professional就見仁見志啦。
其實,有時除左教練,都要睇返學員係抱住什麼心態去學。

回覆:cpcog 的帖子

Hi,你好!
佢哋係柏裕有三個場地上堂,2個係10樓,1個係24樓,所以都唔算太迫。有機會可以親身去睇睇。其實依家都多左好多小朋友去學劍,睇住D三四歲小朋友打劍,好可愛!

cpcog  is it able to join at anytime. I called one in TST and it would open for the new students every Dec only.  發表於 13-1-13 22:14

回復 cpcog 的帖子

Hi Cpcog,

Please refer attached link as following. They just have train course for Spring.

http://www.fencing.com.hk/user_images/images/New%20class/13-MAR-NEW-CLASS-HK.pdf

They will show the train course in their wed site.

Regards
Yuenbaba  

cpcog  Thanks a lot! :)  發表於 13-1-14 21:33

回覆:Gerard 的帖子

個人堂好處係教練可以即時指出學員錯誤並即時加以改正,對學員的基本功有好處。但劍擊始終係會面對比賽,除非唔打算去參加任何比賽,實戰經驗都好重要。依樣就係個人堂比唔到。我覺得最好係先上小組,之後再加一二次個人堂,咁就可以互補不足。

回覆:Gerard 的帖子

個人堂好處係教練可以即時指出學員錯誤並即時加以改正,對學員的基本功有好處。但劍擊始終係會面對比賽,除非唔打算去參加任何比賽,實戰經驗都好重要。依樣就係個人堂比唔到。我覺得最好係先上小組,之後再加一二次個人堂,咁就可以互補不足。

‹ 上一主題|下一主題