用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Mary 一問
go

St. Mary 一問 [複製鏈接]

請問上年第一round入 St. Mary 有幾人呢?有冇叩門位?
   0    0    0    0

係呀﹗因我細女今年將讀小一,但又唔知派位點,st. mary 我都知有中學,但怕入唔到,而且油尖旺區理想小學真係唔多,但朋友說油天都唔錯,但油天有兩間,又唔知邊間好,所以米周圍搵料。多謝你的意見。

原帖由 miffy 於 10-4-8 09:03 發表
我見你問油天又問st. mary, st. mary有中學, 這方面優勝過油天。

st. mary有叩門位。

即係叩門時,如有較多認可証書都唔容易入, 一定要有人事才可入到心儀小學?

原帖由 overview 於 10-4-8 13:23 發表
小一要叩門, 真係睇人事,一來位唔多(少人放棄), 二來小朋友無成績record, 唔知真叻定假叻, 小二以上,就可以真係可以憑實力, 當然都要睇邊間小學考第一, 學校程度高而考到第一, 真係唔憂無人收.

...

但聽朋友說在叩門時要預備 portfolio, 其實 portfolio 內應該有 d 咩內容呢?

原帖由 overview 於 10-4-9 00:00 發表
你意思係叩小一? 其實幼稚園d証書唔多太有用, 因為小朋友咁細, 可以有咩achievement呢?

當然你都可以try吓, 但就唔好有太高expectation.
‹ 上一主題|下一主題