用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 26 個月還不懂說話
go

[聽/語障] 26 個月還不懂說話 [複製鏈接]

小朋友係自己既, 唔需要對外界交代,只要小朋友好, 有進步就已經好啦~~
好多人既觀點唔同, 正視定緊張, 忽略定自由發展, 好多時只係一線之差

^Vivi^,

你個小朋友同我個女情況差唔多, 佢由4個月開始睇英文DVD, 睇英文書(都係迪迪尼同班尼..ETC) 1歲時我地讀0的字,佢可以指出黎, 歲半到先開始講英文單字, 2歲佢可以講好多英文單字(sit down, lay down...etc), 佢好鍾意睇, 講野都係以英文為主, 我就發覺有問題, 因為佢只能講英文既字, 未能一句句講, 而英文唔係我地既mother lang. 似乎教唔到佢講多0的野, 2歲我就開始同佢講番中文, 令佢錯過左講野既黃金期, 而家3歲佢終於同我講中文, 不過有時唔記得同唔識中文,佢都會講番英文.
而家只能講3,4詞既句子, 未識發問, 只係成日問daddy/mammy, where r u?

你而家點同小朋友溝通,係英文定中文??
因為我都唔知點做,同佢玩套迪迪尼就用英文, 而家同佢玩同平時講日常生活野用哂完中文, 你係唔係呀??!

vivi,
佢肯講野真係已經好開心...唔理佢中定英, 不過我言語治療師話中英都冇所謂,只要你教番佢講一次中文就得, 等佢知道同邊個應該講中文, 邊個講英文..
你而家有同小朋友做咩訓練, 可以分享下嗎??!!
‹ 上一主題|下一主題