用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 機票幾錢
樓主: AS-Ma-Ma
go

機票幾錢   [複製鏈接]

回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

未試過坐EK咁平,剛一張學生機票要$11000。

其實agent 幫手比較那航空公司及時間,可hold 住位,不用即付。團體飛才有平,去英國來回更加冇。不過學生機票要改時間,agent 就可搞手續。各有好處。

Ruby1219 發表於 15-9-24 00:06
11K你地覺得好抵?我仔大部份坐BA, 都是9k多少少吾過10k. 啱啱攞埋executive club bronze membership.
上 ...
你呀仔是否大學生?中學生的假期冇太多彈性,一定貴。

alee810 發表於 15-10-6 10:18
想請教各位坐過EK的朋友仔,30kg baggage allowance是否可以分兩個喼? 只要total diminesions 唔超過300cm  ...
EK 冇限喼數量,計total Kg, 學生票40kg, 上次回英,41.5kg 都照過。

試過轉機時有boarding pass 上不到機,下一班都full, 結果要坐下一天機,自已要求酒店加餐廳券津貼,酒店車接送,但當時行李不知下落,好彩在Heathrow airport 找到,估計行李早到一天。

annie40 發表於 15-10-23 22:55
回覆 3b 的帖子

上網查機票,其實好好玩,順便進修下地理常識,格價時又留意邊間agent搵老襯,便宜一兩仟 ...
我就對這些格價覺得很煩,我喜歡明碼實價,買機票就好似買股票睇住升定跌,等於我買餸,在超市買是貴,但標明價錢,在街市買就一頭霧水,唔知幾時做水魚。

twtwtw 發表於 15-10-23 12:57
我成日check 自己去玩廉航多
現在又可多樣野check
仲有check 下怎用積分換機票較抵。
我用呀仔積分換了6張東南亞來回機票,我同老公就可享用3次旅遊,差不多每兩個月去一次旅行。

wloi 發表於 15-10-24 00:06
我想用我女d分幫佢upgrade , 不過發現premium economy同business class 仲爆過economy...  ...
呀仔很多同學都是upgrade premium economy 或business class, 應該抵過換機票。 Travel Agent 話有班富二代留學生,所以呀仔肯坐economy 就ok。

twtwtw 發表於 15-10-24 12:34
儲边間airline
儲CX & EK,只用機票儲分,唔識用credit card 儲分。

亮燈 發表於 15-10-25 10:07
我係過左幾日後至知我朋友出事。當日晚上都有睇直播,如果當時知係我朋友,我諗我都會喊到收唔到聲。:cryin ...
我當晩公司OT 冇睇直播,但其中一死者是呀仔小學同校同學,死者的同班同學仔話在電視見到她在車偷偷望出車外,見到她仍在生,直播就是親眼睇住個同學死,之後學校在活動室都設靈....

亮燈 發表於 15-10-25 12:58
其實呢件事主要係菲律賓政府負責,其次係香港政府,你睇下台灣中華民國政府就知要做D乜?香港政府乜都唔做 ...
如果當晚是揸車送呀仔去英國上機困在路中,真的大叫喊唒都冇用,搞到日後去機場都有擔心。

wloi 發表於 15-11-1 16:17
我上次幫我大女book 車去 oxford  GBP 99 , 今次車唔係我地book, 未知幾錢。
2012年book 的士去Oxford £80, 坐巴士£23。都加了很多喎。

AS-Ma-Ma 發表於 15-11-3 22:27
如果達標,就系升year 1
8月回來做visa 及訂機票很趕。是否未夠年齡才要讀1月?

spiderlily 發表於 15-11-4 08:38
1月開學會不會主要是針對亞洲和澳紐留學生
我兩姪兒是馬來西亞華人,他們year end 是12 月,之前讀 foundat ...
我仔是年齡未足17, U foundation要求1月才開學, 另一間U可9月,但入U時要足18, 所以又有限制。

basbyy 發表於 15-11-4 12:59
前兩日用 Asia Miles 積分換左 2016 年 9 月開學張單程機票!
要幾多分?

回覆 jy1230 的帖子

大家都是坐A380, 如果價錢一様,EK 好些,兩程時間一半一半。除非可以一覺瞓1x個鐘才坐星航。
‹ 上一主題|下一主題