用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全港最難入幼稚園排名
go

全港最難入幼稚園排名 [複製鏈接]

Re: 全港最難入幼稚園排名

培正同St. Cat.我都考過,但我唔覺得St. Cat難考,問的問題都好reasonable.

而培正就較難judge,因為家長都唔會知佢考嘜!!

由 may1668 於 2007-01-30 11:05:45
另外我覺得香港區聖心同聖瑪加利大都幾難入;
九龍區我覺得ST.CAT同根德園亦都難入;

講真,st. cat每年收680人,而培正每年收240人。單睇數據,應該培正會難入d。

may1668 寫道:
唔係問難唔難考,係難唔難入-
就算問題簡單都好,多人申請的都係難入,因為機會小左
[quote]
enyay 寫道:
培正同St. Cat.我都考過,但我唔覺得St. Cat難考,問的問題都好reasonable.

[/quote]

兩間都收!所以我沒需要對某間學校存有偏見!

而我相信培正的application唔會比SC少!

may1668 寫道:
不如又咁講啦,唔係只睇收生人數,仲要睇埋申請人數,假設100人申請收100人,同1000人申請收500人,你話邊個難入?
我地都唔知培正同ST.CAT確實申請人數,培正都好多人申請,但我睇過得好多討論大部份家長如果要揀九龍塘的學校多數都係KV & ST.CAT,可能同培正係中文學校有關。
八掛問下,我想問咁培正同ST.CAT有無收到你小朋友?

[quote]
enyay 寫道:
講真,st. cat每年收680人,而培正每年收240人。單睇數據,應該培正會難入d。

[quote]
may1668 寫道:
唔係問難唔難考,係難唔難入-
就算問題簡單都好,多人申請的都係難入,因為機會小左
[quote]
enyay 寫道:

[/quote][/quote][/quote]

想補充,我4個朋友,KV同培正兩間都唔收,反而SC收

好像是你發((脾氣)),不是我!

我只不過認為沒有確實數據,妄下判斷是不公平!!

may1668 寫道:
我又無話你有偏見,駛唔駛見勞氣呀
大家討論下總有唔同見解,講到唔o岩聽的就發皮四,
『培正咁咁咁難考都比你小朋友考到,真係叻呀!』咁o岩聽未呀?
[quote]
enyay 寫道:
兩間都收!所以我沒需要對某間學校存有偏見!

而我相信培正的application唔會比SC少!
[/quote]

may1668,

你可以check我之前的舊post,我曾經問過其它媽咪選培正還是st.cat.!如果我對SC有質疑,我根本就不需要開topic問這個問題,選PC好了!

我也從來沒有站在PC那邊,我只是說SC問的問題reasonable,而培正不知道考甚麼東西。你已經好大反應,我何來站有PC那邊呢?PLS SEE BELOW:

『培正同St. Cat.我都考過,但我唔覺得St. Cat難考,問的問題都好reasonable.

而培正就較難judge,因為家長都唔會知佢考嘜!!』

我想你誤會了我的意思!!

其實未生小孩之前,我沒聯想到考幼稚園這麼困難。就算有些小朋友答對所有問題,都不被取錄,標準,因人而異。

直至今年,我帶小女考幼稚園先知道比我當年入大學更加複雜,起碼考大學都不用面試。

我真係唔知考大學要interview,邊間U呀。我當年入大學,從來都唔洗interview喎??你係咪講香港

係呢,邊間大學要in呀?係咪醫科呀?

[quote]
waihinma 寫道:
但我在香港讀大學都唔洗interview喎.

[quote]
enyay 寫道:
我真係唔知考大學要interview,邊間U呀。我當年入大學,從來都唔洗interview喎??你係咪講香港
‹ 上一主題|下一主題