用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一派位的反思
樓主: HappyKookaburra
go

中一派位的反思 [複製鏈接]

原帖由 angelmumy 於 11-7-8 11:34 發表
昨天早上送囡返學, 見到一PAIR 小六的父母, 他們好開心同我講: 囝囝派得好好, 佢地班同學大部份也派得很好. 真的要衷心感謝我地學校的老師, 老師的意見非常中肯, 因為老師好了解小朋友的情況. 另外就要多謝師兄師姐, ...

100% agreed, 其實我個女間小學都派得非常好,
老師話99.5%同學派到頭3個志願, 放榜那天校長,老師, 家長, 學生,個個開心到見牙唔見眼
回想起填選校表時, 比老師改動了不少, 因老師會分析學生及心儀學校的次序, 千萬不要一尾把心儀填在頭3位, 而是分析如果第一位的入不到, 那同grade的2-3位都應該所餘無幾, 所以要就要選其他來填, 有目共睹這方式真的可行.

真的要多謝老師的付出,謝謝

原帖由 ANChan59 於 11-7-8 15:08 發表
Your daughter's school very good in expectation management, also parents are open-minded to take teachers' realistic recommendations......

都係大家互相信任傘
見老師們用盡心思去幫學生度身編選學表,
每個學生張表都起碼改2-3次, 真係少D精力都唔掂呀
‹ 上一主題|下一主題