用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報讀"孖T"唔好被花香冲昏頭腦, 期望越大,失望越大 ...
go

報讀"孖T"唔好被花香冲昏頭腦, 期望越大,失望越大 [複製鏈接]

原本對T_T係作為小朋友首選的學校, 好希望可以讀到上午主流班, 但係第一輪面試後收左下午主流班, 而當時學校職員話佢地會按申請次序處理申請上午班要求, 所以本人不惜早一小時前去等交留位費及交轉上午班信給校長, 希望到時有位可以轉到上午班, 結果係間學校處事上真係好唔公平!!!! 之前已經局住比留位費同轉上午班信比校長話我一定唔會比個仔讀下午主流班, 希望可以有位比我轉上午主流班, 等到過左註冊日都冇消息!!! 反而reject左嘅小朋友可以讀上午班!!!
請問點解唔係比下午班嘅同學仔優先呢????? , 我都識有人waiting 或 reject左都已經收到電話收佢讀上午主流班, 叫佢6月x日去註冊!!!! 所以對呢間學校行政好失望, 就算宜家比我個仔轉上午班,我都唔會讀喇!!!! 係小事上都處理不公, 點將小朋友交比佢地教呀!!!

0    0    0    0

講白d,咪又係錢作怪, 你唔讀就留位費可以袋袋平安, 我又見有d出名嘅好學校, 係比下午班優先轉上午班先, 係出名嘅真係唔怕冇人讀下午班囉!!!

如果呢個咁唔公平嘅遊戲規則唔公開, 日後一樣會有其他家長中招, 白費心機、時間同金錢! 同埋如果你知道仲有其他所謂名校都係咁樣安排, 請舉出, 好讓日後其他家長有個參考或警惕! 謝謝!

回復 9# iantsang 的帖子

明白, 謝謝!

我唔選擇下午班當然有我特別原因,亦唔需要係度同一些"孖T"家長交待咁多!
若當時真係不想讀下午班, 可以唔接受offer的? 又係呢個問題?! 究竟有冇睇清楚我個post先問呢? 再講多次! "當時致電學校職員查詢,話佢地會按申請次序處理申請上午班要求, 所以本人不惜早一小時前去等交留位費及交轉上午班信給校長, 希望到時有位可以轉到上午班...." 如果當時佢講清楚係會比reject小朋友先, 我就一定唔會比留位費同埋咁傻晨早去等....!!! 你地一班"孖T"家長可唔可拎小小"同理心"去感受下先呢? 很慶幸最後都選了間心儀學校KX(收am),  真係賽翁失馬 焉知非福! 我都唔想再浪費時間係度回應d重覆問題, 有時間再上來覆! 另外我都想改一改個標題, 有冇好建議? 謝!

咁真係耐人尋味, 你講緊果間TT同我講緊果間"孖T"做法真係有d唔同, 我果間"孖T"係不被取錄嘅反而比下午班申請轉上午班嘅可優先讀上午班空位, 而你果間TT係遲申請下午轉上午班反而比早申請為優先轉(我諗除非有其他特別原因), 否則都係一樣共通點係...."冇排隊準則, 按特別喜好行事"!
想請問你知唔知佢封下午轉上午班信內容係點寫? 會唔會有好特別原因要求轉上午班呢? 可否pm告知, 不會公開! 謝謝~

原帖由 SaBB 於 11-6-20 15:40 發表
My sister live very far away from TT and she applied only PM class first, then she got the offer. But then, she changed her mind and she she wrote a letter to request AM offer very late at around Apri ...

真係越黎越唔明白d"孖T"Fans家長嘅說話, 越叉越遠, 真係費解! 都係讀緊"LB"班嗎?   唔明可以問清楚先, 唔好笑大V_mama個口啊(同學來嗎?)!  
對今次自己小朋友成績都算滿意, 1 waiting(已不考慮), 1 PM ("孖T") (已放棄學位), 另外其他幾間都係收AM ! 所以何解會對其他WAIT緊轉AM的KX小朋友不公平呢及又有沒有"同理心"呢?   

原帖由 anteater 於 11-7-9 06:16 發表
真幸運呢,有KX收了你的小朋友,仲要收AM,這是不是又對其他WAIT緊轉AM的KX小朋友不公平呢?  你又有沒有"同理心"呢?!!!!!!!!

你可以改個標題做"如要報讀KX,請先留意或接受不公平的處事手法!" ...

你呢個假設不合適用係"孖T"上, 因佢冇waiting (am/pm), 只有reject或取錄~

原帖由 麥兜MaMa 於 11-7-9 19:25 發表
假設2個小朋友同分/差不多分, am waiting, 但pm 已經係收左.  如果pm可以直轉am, 某程度都係short cut.

唔好介意我係度分享多次我一些感想及睇法(如果你睇過)~
同埋我諗到應該改咩標題適合d~謝!

賽翁失馬, 焉知非福? 賣花讚花香大有人在,每年"孖T"Fans一發功, 就有數千計新家長(包括我)冒名而來報名, 報名費都收到笑呵呵! 現在諗深層咁"好"啲學校,為何會有好多人選擇放棄學位而唔讀呢? (後加:原先還擔心冇乜人會唔讀AM而放番d學位出來) 我想有以下幾點可分享:

1) 我想現在"孖T"(幼稚園+小學)少了一班主要客源---公務員子女, 學位便多了出來, 因很早前新入職公務員大多數應已沒有子女特別教育津貼可報讀私小, 所以如你考"孖T" k1時,有機會被問到閣下有沒有子女教育津貼, 如有, 我相信收啲機會有90%, 除非你子女當時表現衰到貼地啦!

2) "孖T"報名及面試k1日期比大多數幼稚園早開始(這是很聰明啲"商業"行政策略, 點聰明? 自己諗吧!), 所以會有很多就算"孖T"唔係最心怡啲家長都會去報考, 一來可以讓小朋友當熱身,二來當收錄後可當作backup, 報名費當然就要乖乖交出來唔慳得啦! 但當心怡學校收錄小朋友後, 學位就自自然然放番出黎...

3) 羊群心態, 仲未諗到邊間係最心怡啲學校, 只聽到其他家長/學校Fans讚就去報左先, 但當成功考到幾間後, 發覺"孖T"唔係佢杯茶,又或面試過其他學校發現其他學校好, 又或地點環境唔係咁好及其他因數(包括我)等而放棄學位....

當然我咁講, 實有人話唔係得"孖T"一間係咁, 而係我想對每年正煩惱為小朋友找k1啲新家長講, 唔好被花香冲昏頭腦, 期望越大,失望越大, 考唔到都未必唔係好事, 亦都唔洗覺得係世界未日, 比d信心小朋友, 就算屋村學校都有好多有愛心有質素啲老師及教學方式,甚至比所謂出名啲學校好,更合適自己小朋友!

原帖由 麥兜MaMa 於 11-7-9 19:29 發表
BTW, 我立場中立。。。只是開始看下年K1, 未報名, 唔係TT忠實 Fan .

又一個"孖T"Fans急於出來請纓嗎? 你地喜歡玩車輪戰麼?   
放心喎, "孖T"唔會因為我呢個post而少左好多人去報名喎, 詳情上文已講過,唔再多講!
你既用詞是否太底(低)劣? 好明顯係質素底(低)家長? 此言差矣! "LB"可以有好多解釋, 唔洗急於對號入座喎!    其可以解作「Low Budget」, Low是低, Budget是預算或成本,Low Budget字面解低成本, 意思是指低級趣味, 俗語「唔夠班」, 用在人身上就是指該人行為或說話低級趣味、無聊, 並不是指人智商低.... ! Relax~ :loveliness:

原帖由 winky.mok 於 11-7-12 17:59 發表

你既用詞是否太底劣吧?真係越黎越唔明白d"孖T"Fans家長嘅說話, 越叉越遠, 真係費解! 都係讀緊"LB"班嗎?  
好明顯係質素底家長 ....
我小朋友原本係某n1 下午班, 我由佢地未收生已要求轉上午班,係原校讀 n1小朋友係100% 收k1, 但結果學校都係話我知上午班無位囉! 但我唔怪學校點解唔優先比我轉am呢, 每間校學都有佢地方式,唔得咪第2間囉!或下年囉!

另外, 我選學校係因為學校教學方法合唔合適自己同小朋友, 唔會因為所為行政問題決定讀唔讀. (學校書記唔洗教書架) 同 教學沒關係的!!

ttk 既k2 有全日班,上午為主洗下午為全英文班,其實都係下午學生另一個選擇.

anyway... 祝你與你小朋友在新學期學習愉快~
‹ 上一主題|下一主題