用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

小時了了 發表於 17-2-1 16:33
多謝大家鼓勵, 我心情及情緒已經好好多了, 只係今日忍唔住有感而發吧!

舉例: 培基1,200人申請, shortlist  ...

樓主點解唔讀津校,要讀band 2直資?

小時了了 發表於 17-2-1 17:46
樓主校網北區重災區幼稚園, 小學及中學都極之唔夠學位, Band 1 好多時派去 B 2 中中. 直資 B 2 都係英中,  ...

我也覺得你最後會有offer
請耐心地等候,加油

vvmon 發表於 17-2-2 15:37
回覆 小時了了 的帖子

小時,唔好介意我咁講,會唔會係女面試時出了什麼問題?我見你的回覆,講的女都能答 ...

我覺得自己小朋友同vvmon 的情況一樣,她不是精英,只是個種見到形勢唔太好,依然會冷靜面對的人。她事後有同我們講返面試情況,也算見得幾好。
我只可以話,培基本身有些prefer 性格上的收生條件,感覺上不在成績度。
保持耐性,等待校方的通知,我依然覺得你的機會很高。

回覆 小時了了 的帖子

小時,唔好介意我咁講,會唔會係女面試時出了什麼問題?我見你的回覆,講的女都能答 ...

小時了了
我覺得自己小朋友同vvmon 的情況一樣,她不是精英,只是個種見到形勢唔太好,依然會冷靜面對的人。她事後有同我們講返面試情況,也算見得幾好。
我只可以話,培基本身有些prefer 性格上的收生條件,感覺上不在成績度。

回覆 小時了了 的帖子

小時了了

回覆 小時了了 的帖子

樓主, 可以問下點解無考顏寶鈴嗎?  顏的 DSE 成績同入U率都唔錯.
我想問下, 係咪一早就唔打算行津校. 因為我仲諗緊!
想知道你的意見當參巧.

homuimom 發表於 17-2-13 18:43
直資學校巡禮本書仔有講匯基dse成績
2016 匯基 DSE 33222 率有.73.1% , 人均優良係1.29
入讀本地大學率70.3 % , 非本地大學20.3%.  ~來自明報升中指南

回覆 小時了了 的帖子

感謝你的分享, 關於顏寶鈴, 這個也是我深思中的問題.  學校成績係唔錯, 但奈何有些唔太好的新聞.  

我反而在考慮津中同直資的問題, 好似各有各好, 如果唔駛交學費, 又可以入到間成綪唔錯的學校, 其實係 win-win, 但又覺得直資好似各樣都較平均,  唔會只係追成績, 長遠來講, 對孩子的成長更重要.加埋讀直資唔駛等到最後放榜先知去邊間,

小時了了  我自己覺得咋, 嗰兩單野唔單止係唔太好的新聞, 而係罪案, 亦係教師最低要求嘅職業操守及道德都無囉   發表於 17-2-14 12:07
‹ 上一主題|下一主題