用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 2011/12 K1家長交流區
樓主: monkey妹
go

2011/12 K1家長交流區 [複製鏈接]

大家好, 剛發現這個post, 等我都黎報到, 我囡兒叫霖霖, 佢都會係2011/2012入讀srl 既k1, 希望佢都讀得開心!

請問srl既英文課程深嗎? 需要為囡兒在外找英文輔助班嗎?

沒有普通話課, 那每位小朋友都要在外報讀普通話課程, 有點不方便!

好多謝你既回覆, 想請問咁Oxford Story Tree係讀邊個Level? Red? Blue? Green? K1會讀幾多本 story book?

原帖由 stephanielum 於 11-2-25 16:40 發表
歡迎你地一班小妹妹&小弟弟加入SRL 大家庭, 我囡囡今年K.2, 個名都有個"琳"字架~

你地大家唔駛擔心, 將你地既心肝寶貝交比天主, 佢地一定會讀得好開心架!

請問srl既英文課程深嗎? 需要為囡兒在 ...

多謝妳既information! 我估應該係同一樣野, 因為一個 level 係有6至8本故事書, 用顏色分level , level  1 係既書紅色, level 2 既書係藍色, level 3 既書係綠色....

因為朋友比了一幾本我, 所以想知學校K1比小朋友讀邊個level.

原帖由 stephanielum 於 11-2-28 10:37 發表
我唔知你所講既oxford story tree 同唔同現在學校個本, 因為我只知牛津出版, 個名只係story book, 唔覺有tree個字; 一個學期學校會派一盒dvd給小朋友, 是關於該學期所派既story book 內容, 咁家長可以比小朋友在家睇 ...

今日聽老師講話一班有30個學生, 請問有冇媽媽知道, 每一班有幾多位老師負責照顧30個小朋友呢?

唔好意思!請問今天已交註冊費的家長, 有否留意到老師所發的 "k1新生繳費通告"當中的日期有點錯誤呢?

5月6日 (星期四) / 5月7日 (星期五)

但查看月曆 5月6日是星期五? 而5月7日是星期六?

到底係5月5日及5月6日, 或是通告中的5月6日和5月7日呢? 明天打去學校問問先!

我打去學校問, 佢地的確寫錯左, 正確日期係5月5日(星期四)及5月6日 (星期五)

原帖由 寶貝臻 於 11-3-2 10:12 發表

我張係5月5日(星期四)及5月6日 (星期五)冇錯

嘩! 十分詳盡! 想問多一個問題, 個書包好似並非"護脊書包", 唔知道平日是否需要帶很多書回校? 因為有朋友的小朋友的脊骨曲了, 脊醫話原因係書包大重. 令我十分擔心!

原帖由 stephanielum 於 11-3-2 16:30 發表
學校會安排校服公司職員嚟學校擺設檔位, 遲下學校會通知你地交書簿費時會講, 同埋有皮鞋波鞋買, 都好抵架, 所以你地唔好咁心急幫仔仔女女買定呀!

不過各位都可以去校服公司買, 地址如下:

新的校服
新蒲崗 ...

我囡囡都係上午班!

我會安排阿囡搭校車

回復 139# Gelaton 的帖子

我們都不是天主教徒!
‹ 上一主題|下一主題