用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
樓主: freddielau
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

報到, 我仔讀2D, 佢話佢個班今年有個新同學WOR. 你地班有冇.

你地今年抽到咩 LWL, 我報左小提琴-初班, 同非洲鼓, 小提琴就抽到, 但非洲鼓我唔知係咪通知, 定冇份, 但我上年有學, 咁今年緊係繼續學啦, 有冇家長係抽到非洲鼓嫁.
另前面個家長掉左快樂頒既, 其實如你有留意, P.一書單時就有寫明, 用到P.6. 不過唔至你呀, 我暑假前都諗住佢地考晒試, 諗住好叻咁, 清左個書櫃, 將佢本瘦瘦和肥肥作業掉左, 我問過衰仔, 佢話教晒, 爬就諗住留番本書就算, 等佢暑假睇.
點知........又唔比人剩買作業, 要我買埋本書, 我以家屋企有2本瘦瘦和肥肥2本書呀.....

我覺中文, 同英文默書足夠啦, 好似今個星期, 2科都一齊默, 時間都好迫, 而且放學返到屋企都成5點, 又要做功課, 又要做網上英文, 又要溫習, d 時間好唔夠用, 唔想迫得佢冇晒時間, 比返少少時間佢睇一陣電視, 轉眼間又 9點半辰上床啦.
你地有咩方法幫小朋友溫英文默書part 1, part 2, 因係冇範圍, 係冇得溫, 一年班時都仲有, 我小小朋友剛學併音, 又未識運用到.

係呀, part 2 係 listen, part 2 都會有錯1-2個, 但 part 1, 次次都錯晒返黎, 係靠串生字同句子, 仲有 bouns 拎番分, 唔係就次次食"旦".

我仔今日又英文默書,  唔知係part 1, 拎唔拎到1分返黎....

我諗唔會要你補默既.

原帖由 yiuyo 於 08-10-15 09:48 發表
我想問如果今日冇返學, 咁個英黙點呀??

我諗我地遲d可以開一班, 叫做 " 有什麼溫書方法, 減輕父母壓力"

你就好, Hayden 可以用激, 即佢有好勝心,  ar jay 用唔到激嫁, 佢好賴皮嫁, 所以要用迫同講數.

原帖由 freddielau 於 08-10-15 11:11 發表

Hayden 比較好勝,所以用激漲法....

好唔開心呀...... 我女入唔到 EC呀......有哥哥係到讀都 REJECT 左, 點算呀......, 一定要搵校長. 仲有下星期見家長問一問班主任先, 我唔想2個小朋分2間SCHOOL.

都好, 一齊去開心D, 但大家想去邊一個地方先. 最近係咪科學館.

但點解咪考試咁快見家長, 上年都好似冇嫁.

我諗住叫個仔問下係咪自由參加, 如是, 我就不報讀, 因太多野做, 唔計功課, 本身自己出面已有 grammer, 併音, 又 kwik ath, 仲有 mysmartabc, 太多啦.

原帖由 freddielau 於 08-10-26 08:14 發表
大家有冇收到Mysmartcambridge.com的subscription form ? 成$400....已經有mysmartABC, 咪好多網上英文功課?any comment ?

HI, 我仔讀2d, 20/11(星期四) 有中文默書.

原帖由 David_Dad 於 08-11-18 14:35 發表
請問大家知不知本週或下週有沒有中文默書?

我想問下知唔知, 數學考試時, 要唔要識串3-D 圖案生字.

嘩.....都好多wor.

原帖由 midcochow 於 08-11-20 16:29 發表
我聽edison 講話Ms. Wong話要佢哋串wor.

我個個都係, 當日同佢講左9次, 小心d, 做完再返睇, 錯個d唔小心, 都扣左 20分.

我仔叫就全部合格(但一d都唔高), 但當睇到佢篇中文作文"慰問信", 全屋人冇人明佢寫緊咩. 但總括黎講, 2nd term 深左好多.

我想問下呢, 究竟 100分滿分, 係50分叫合格, or 60分合格, 因間間學校定意唔同, 係我個年代, 60分先叫做合格, 但我仔話佢地係 50分叫合格, 究竟係幾多分呢.

原帖由 freddielau 於 09-4-8 23:22 發表

I think "60" is the passing mark in our old days.
Nowaday, "50" only

咁其實有冇家長問過EC老師, 究竟幾多分先算 PASS ?
‹ 上一主題|下一主題