用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔讀遲一年做大仔, 有冇問題?
樓主: Tree630
go

細仔讀遲一年做大仔, 有冇問題? [複製鏈接]

一直我都支持做大仔,但到後來又見到咁多細仔都好叻(返興趣班),就開始認同為何要刻意遲一年,根本他們就跟得上,但自己自己的仔仔開學後,我終於設身處地明白"大仔"的優勢!

講返我個仔,佢係8月中的唔大唔細仔,但在佢的kg,佢已經算係細的一批,因學校只係收前一年10月至本年10月的學生,咁計起數,仔仔就係當中的較細那一批,開學到現在,我明顯見到班中大仔大女的同學的整體表現係唔同d!

然後,試想想,當大佢半年的一批同學同佢一起學執筆寫字時,人家已經夠晒有力啦,但佢就......(呢個係我估計,因為仲未到個一日.....)

可惜唔係個個細B都有你囡囡咁叻,我就覺得做細B的,係應該先試一年,如果真係未如理想,就重多年K1,唔好等到K2/K3先來重讀,咁樣小朋友就可以冇咁"唔知點".
原帖由 angeemama 於 11-9-21 08:33 發表
I see.  I must say SC had given my girl a really good start for her school life.  Both her teachers were caring and spent decent time with all the kids in the class.  Even now she is in K3, she would  ...
‹ 上一主題|下一主題