用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙崇 VS 深崇
樓主: 紫翹
go

沙崇 VS 深崇   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-9-28 11:08
深水埗只有崇真小學和幼稚園, 深水埗間由崇真會開辦既直資中學 - 基督教崇真中學, 係2004年先創校

...

沙祟和深祟也是

崇真會開辦的. 教學模式極之相似. 不同的有學生源, 設備, 教師質素, 團隊團結性..等

學校要"升呢"是無可能一步登天!  無人知需時多久, 今年已見張校長發功了, 但最少老師團隊肯用心教學, 部份更無條件付出私人時間教學, 實在坊間吾多見.

小時了了    發表於 18-9-29 09:13

hkpapa852 發表於 18-9-28 14:52
崇真會旗下其實有唔少學校, 有6間中學, 4間小學, 13間幼稚園, 但做得出色既其實唔算多

閣下對祟真會的學校認識又有幾多呢?
吾好忘記, 沙祟N年前係Band3校! 又點解可以"升呢"呢? 建意閣下如有時間, 可研究一下.

Agree
無人講過一定可以,
但最少教師團隊肯付出

當年我媽媽(而家係長者>75), 佢阿妹, 都係深水埗崇真中學畢業生. 那時是該區著名英中. 後來媽媽成為老師, 佢阿妹成為護士長, 英文真係吾錯. 到今時今日, 都可以幫D細孫跟下功課

AgapePa 發表於 18-10-24 11:12
崇真小一簡介會,個小學校長淨係講沙祟有幾勁,提都唔提深崇,你就知深崇幾唔掂!
(其實深崇才是崇真直屬 ...

張校長9月先到職, 做左2個月都無喎, 咁又有咩好講呢?
以前夠無人講港X啦 (B2都吾知有冇的年代), 後來學校出左狀元, 個校名先響喎
沙祟, 前身都係B3校黎喎, 而家呢? 就算呢一刻真係吾多掂, 係咪無升grade的可能呢?
DSE合吾合格, 無聽過有學校可以保證
考試的野, 除了自身努力外, 真係一命二運三風水. 朋友女兒B2中中, 上年考入HKU Engine, 流哂口水吧!
呢個世代的高中生, 有邊個吾去私補? 倒不如話下的補習老師好吾掂仲好
坊間林XX補高中中文夠話好掂啦, 我幾個朋友個仔女去補, 考完都肥啦, 但又有人攞**咁吾通又賴個老師咩??? 又吾唸下自己哪方面出現問題才有這樣的成績?? 比老闆炒魷魚, 就實話老闆不是, 吾該自己檢討下先! 同樣, 成績好的, 一定讚學校, 成績吾好的, 一定踩學校, 司空見慣

P.S.人地教學團隊好團結+努力!

ktdanielli 發表於 18-10-8 10:43

3322係基本,唔使再重複啦。基崇公布 DSE Best 5 拿 18分 ...

好似該年度考生人數不多

‹ 上一主題|下一主題