用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: silvia_ng
go

0809 K3家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 silvia_ng 於 08-9-12 11:12 發表

大約4:00左右就好到。不過記得唔好比小朋友玩球場d波, 陣間玩到身水身汗, 見老師就唔係幾好啦!

4:10就上禮堂架啦!

唔該晒,我就係唔想太早去驚大力出去跑圈,咁佢話放5:30分喎 ! 唔知要幾耐先接到個仔呢 ? 個仔6點要返大力泳會考升班試,希望打的去唔洗遲太多啦 !

原帖由 E媽 於 08-9-12 11:30 發表
我家工人明年9月便會完約第2個 contract,若我現在以1個月通知 terminate 佢,可以嗎?

點解terminate佢呀 ? 佢做得唔好呀 ?

原帖由 蕉媽 於 08-9-12 13:32 發表
Enc, 大力媽
祝你地小朋友聽日interview順順利利!!!

re: 朗誦比賽
我想問截左止未呀? 我尋日先得閒問信信參加無, 佢話參加英文, 唔參加普通話。但我尋日同佢去玩左半日, 返到屋企又訓左半日, 所以溫溫鄧鄧, 唔記得 ...

多謝多謝.....搞野....今晚仲要帶個仔出去買鞋

原帖由 曦彤媽媽 於 08-9-12 14:15 發表

係呀! 大力同男哥加油呀! 今次有雙雄, 努力努力.

多謝多謝,雙雄呢個名我鐘意呀 !

原帖由 E媽 於 08-9-12 14:27 發表
其實係婆婆唔返工 la,所以想搵婆婆幫手湊阿囡。同埋阿囡出年返 p1 後,工人湊一個細路實在太得閒,我地覺得不如 terminate 左佢仲好。

原來婆婆退休喇 ! 如果婆婆肯又真係無需要用工人,但會唔會考慮等愷瑤interview完小學先呢(我估應該大路11月前應該in晒) ? 小朋友一有改變(我唔知工人係佢心目中既地位高唔高)我擔心會影響interview既表現.

原帖由 E媽 於 08-9-12 14:51 發表
你真係好 la,我完全無諗過呢個 point tim,不過早陣子,我和梁生都有向阿囡透露風聲,阿囡唔捨得工人走。

愷瑤比我感覺好重情,所以我都擔心佢唔捨得工人,呢個非常時期炒工人唔係好時機.

星期六去in英華見到許秋兒個仔同時段見老師,不過唔同group的,當日下午好熱.....大力好想出操場走,我緊係唔比啦 ! 其實唔洗跑都出晒汗喇 !

原帖由 E媽 於 08-9-16 11:20 發表
原來佢個囝都係沙士b黎 ga。

大力當天既表現如何呀?

係呀 ! 沙士b睇得出佢地2公婆好緊張個仔.
無咩特別呀 !我問佢識唔識佢話識喎 ! 問返佢考左咩又話唔記得.講完好似無講咁.23號9點半見校長,果日好似去交通安全城唔知趕唔趕得切.
不過佢入去見老師時果刻忽然好感動,個仔5歲多d就要自己面對interview,比著我細個時一定好怕去面對.

原帖由 E媽 於 08-9-16 11:26 發表
呢個中秋假期,我足足對住阿囡 3 日,我覺得佢升左上去 k3 後,成個人大個左,把口就成日都駁咀駁舌,昨日俾我聽到佢唔知話邊個人 「唔死都無用」。我地平時都唔會講呢 d 說話,我真係唔知佢係邊到學番黎。

點解,一個 5 歲既小朋 ...

大力上年都係咁喇 !我地都唔會講呢d說話,我自己覺得搭校車唔多唔少都會學到d野返來.

原帖由 E媽 於 08-9-16 11:47 發表
英華見老師既 interview 唔係 group interview?

我相信我地都會有好多感觸,話晒大家都係睇住對方既囝囡長大。

我 e+ 都唔係愷瑤面前同佢講考小學、見老師、見校長呢 d 字眼,淨係話帶佢去小學度玩遊戲,老師會邀請 4-6  ...

係呀 !group interview.
愷瑤呢幾年長大了很多,比我感覺佢自信了,我希望愷瑤入到適合她的小學.

原帖由 E媽 於 08-9-16 12:04 發表
直頭係彈左上去天花板 la。

好老實......我覺得自己就來會病.......係血壓高

原帖由 silvia_ng 於 08-9-16 13:02 發表

我反而覺得我會貧血....

成日一盆豬紅咁嘔出黎

大家明大家啦 !

原帖由 曦彤媽媽 於 08-9-16 14:10 發表

四大天皇, hoho! 好攪野!
我地愛班都有兩小無猜, 哈哈!

剛剛收到亞婆call, 話崇小面試張通告出左, 今個星期五要5:30到呀! 有d緊張tim, 話曬都係in第一間小學. 唔知會唔會見到你地呢? 仲有邊個 ...

我遲左交報名表呀(星期五) !唔知今個星期有無份in呢 ?

原帖由 羊媽媽 於 08-9-17 10:07 發表
這個星期真的很忙,先是恩晞發燒,
跟住又到細佬病,頭都暈

而下個星期二細佬要入院做手術,
是小腸氣,其實都感恩原本排到
11月先有得做,突然有床位可以
下個星期做,希望一切順利。

所以見到你地咁努力去交form,
自 ...

辛苦你了,祝細佬手術成功.

原帖由 羊媽媽 於 08-9-17 10:59 發表
曦彤媽媽、chingyeehk

謝謝你們,希望我到時吾好擔心到咸
就得啦。我老公仲搞笑,有次佢話我知
發夢都見到勞永樂醫生,問佢點醫。看
來真的很憺心。 ...

唔好擔心,我細佬都做過呢種手術,男bb有小腸氣既機會會大d.有你地既支持同愛護小朋友好返會康復的.

原帖由 Xenc 於 08-9-17 14:14 發表

吓,mud要帶咁多野﹖咩教會信呀﹖會友證明信呀﹖
係呀,今朝見校長,你真聰明 ,見埋星期五tt,我地既升小interview已經全部完結,真係安樂晒 ,仲會繼續既小朋友,比心機呀!

ema,其實我都心思思tsl,但我覺得讀3文4語好大壓力, ...

阿仔咁快見完校長喇 !我地仲要等到下星期二,真係唔想等快d見完就了左件心事.

原帖由 蕉媽 於 08-9-17 15:55 發表

嘩, 真係咪講笑, 我次次同佢咁對話完, 我真係細胞都死咁d呀!

哈哈, 我識個tsl既老師, 今個禮拜返教會見到佢幫你地問下呀!

唔好太認真啦 ! 好多時我問個仔有無野帶(當然我係到收到風係有野帶),我一開口問佢,佢一定答無喎 ! 要我問多2句,佢先如夢初醒咁. 反而欠佢一粒糖,佢又會記得問我law喎 !

原帖由 Xenc 於 08-9-17 16:15 發表

1) 留意下出血位置,流完清潔時,叫佢抬高小小頭,睇下個鼻lone上端有冇血,如果係little area出血,上面好乾淨ga。

2) 問下佢,喉龍有冇血味

3) 比e生check

e生話小朋友通常係little area,大人就危d。 ...

咁你阿仔係唔係(1)呀 ? 我覺得因為夏天開得多泠氣令到個鼻敏感機會都好大下.

原帖由 EdithMom 於 08-9-21 02:57 發表
聽你地咁講, 真係好多人報操作式數學, 亞女上年報果時, 好小人報, 亞女成班得佢一個讀, 成班數學班得幾個小朋友返.

係呀 !上年比較少人報,下學期都係得11-12個.不過ms choi係教得幾有心機.

原帖由 E媽 於 08-9-22 13:22 發表
愷瑤 3 歲後就轉飲雀巢金裝助長奶粉至現在,真係好驚佢會有事,下星期五會帶佢去照超聲波。

係呢,你地 D 小朋友飲緊邊隻奶粉?

成日都想同大力轉,不過一轉大力d便便就差,最後都係食返明冶.
咁愷瑤一日飲幾多安奶呀 ? 擔心水人了.
‹ 上一主題|下一主題