用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 中大碩士失業漢,會否令你想起這個症? ...
go

中大碩士失業漢,會否令你想起這個症? [複製鏈接]

昨天生果日報頭條「畢業3年 攞綜援年半 中大碩士 200次見工失敗」,報導一位中大統計系碩士生,高學歷,讀書成績好,但人際關係差,記者亦為這位主角進行模擬面試,發現他面試時無眼神接觸,而他自己也說人際關係差,記者同輿論均一面倒說他「高分低能」,網民也狂插他不懂自我反省。但昨為A仔一族的媽媽,大家看完這篇報導,會否覺得他是一個當年未被發現的阿XXX症候者呢?

我當然不敢斷言我的假設正確,但事實上社會上存在許多阿XXX症人士,佢地人際關係差,但學術成績理想,佢地甚至係醫生、專業人士同博士,但社會往往以「高分低能」評撃佢地。作為媽媽的我,很痛心這個社會對這症認識極淺,並以普遍的眼光不停地猛鬧佢地,如果社會知道這些人士係有先天有社交發展障礙,就如同一個弱聽的人不能完全地接收聲音,佢地還能說出這些無知、羞辱而不會憐恤的說話嗎?
   0    0    0    0

再講多少少,點解我會post這個topic?係咩事激起我講這麼多?事因我那早上搭車時無意間聽到電台節目廣播,節目主持正正評論這位報章主角,但令我十分憤怒的,那位女主持正不停地羞辱那位主角,還冷言冷語地說給他一個"實際"建議,叫佢"對住D垃圾,咪唔使對人",意謂唔識見工、唔識自我反省的人讀得書多都無用,不如做清潔啦﹗

我亦不諱言覺得主角需再多努力和自省,但對於傳媒的口如此尖酸刻薄,我真的很嬲﹗那位電台DJ,只看了生果日報俱俱的半版報導,就這樣人生攻擊並煽動聽眾思維,而妄顧其他內情,我覺得她很無知、無良及破壞社會和諧。講真我唔知主角係咪"阿仔",但我地的囝囡真係"阿仔",真係有社交障礙,佢這樣任意放箭,令我地的小朋友融入社會難上加難,真的令我很憤慨﹗

事後,我搜尋了那位DJ的資料,發現佢未婚未有兒女,怪不得了,唉~~~

看完你們的回應,知道自己解釋得未夠好,想在此講多少少:

- 雖然我以那位失業漢帶出討論,但探討那位失業係咪阿氏並非重點,重點係想帶出我們身邊可能存在許多未被發現的阿氏,而可悲的是社會對自閉/阿氏的認識不足,並以普遍的眼光批評他們。

- 我亦認同你們的,不能就報章的內容,單看幾個行為,就說某人是否阿氏,亦的而且確,先天性格(較孤僻)、環境(港童氾濫)、摘界個案(界乎A與正常之間)等等因素,構成每個人的表現可以不謀而合,容易令人誤會佢係乜症物症。相對亦有些真正A仔,經過父母悉心培育,到長大成人很難看出有何差異。

- 期望: 一方面自己努力教好個囝,希望佢長大後"生生性性"﹔第二方面希望社會的思維進步d,不要求每個人都係社交能手,多接納不同特色的人,唔係單單對A仔憐憫,係真正的接納,做到求同存異。

原帖由 someoneelse 於 11-2-18 21:23 發表
無辦法...大家俾班醫生、導師、甚至書本等洗腦太多...其實只要放眼世界,就會發現人人都有d特別...尤其係細路仔,未有足夠能力時,就會好自然咁用自己所懂的去做事或說話...但咁並唔係有特殊問題嘛....
簡單 d 講,A人或亞人 ...
‹ 上一主題|下一主題