用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基金中學交流區
樓主: loyanmei
go

中華基金中學交流區   [複製鏈接]

請問中基著不著重圍棋呢?

回復 Bettyperry 的帖子

今年我個小朋友小五, 其實我都好鐘意中基, 我知道中基校長好想間學校升呢, 我都好鐘意校長的熱誠, 但我唯一的擔心是呢間學校的老師太年輕, 說是無代溝, 但是這些年輕老師們有沒有足夠的經驗去教導那些成績不太好, 又或是那些不是一解就明的學生呢, 說是有補底, 但是否能用有效的方法去幫助那些學生呢? 始終老師的教學經驗是很重要, 還有區校長的教學理念, 講就易, 但係是不是真正實行到是另一回事, 請間有無家長可以解答我的疑問呢? 真是謝謝!

回復 Bettyperry 的帖子

謝謝各位媽媽的解答.

另外, 有朋友個女現在中基讀中五, 她說以前個校長比現任個校長好好多, 請問是不是呢?  謝謝!

回復 maylmm 的帖子

很多謝你的詳盡解答, 我都好鐘意比較嚴厲少少的, 話已是中學生, 但始終似大非大, 有這樣的校長guide, 都會放心D.

還有一個問題, 就是那個副校長是否一路以來都是這個副校長呢? 因為我在427日簡介會時, 見到那個副校長坐在台上比較輕佻, 當校長或是課程主任講話時, 他就會坐得不正確, 背部挨哂在倚背, meet手指, 本人就覺得佢唔係咁好, 反而個課程主任又詩文又有禮, 我有些擔心的是如果這位校長唔做, 給了這樣的副校長就死硬, 我都好希望我對仔女可以在中基讀書, 而又係這個區校長在位, 希望他可以做10年以上.

請問有無媽咪對這位副校長的評價呢, 始終副校長都有很多決策權, 所以我都好想知道一些副校長的資料. 謝謝各位媽媽的解答.

回復 maylmm 的帖子

好多謝各位媽媽的解答和問囡囡有關副校長的評價, 使我的憂慮減少了很多, 我好希望明年能夠真正成為你們這個交流區成員之一, 謝謝!

請問各位現就讀的家長, 如中四簡了讀文科, 那麼可不可以選一科生物讀呢? 因為我知有些學校可以的.

回復 tsfun 的帖子

請問各位子女讀中三或中四的家長, 你們覺得課程深唔深呢? 小朋友會唔會讀得好辛苦呢? 因為本人的兒子明年要升中一, 又本人得悉某間東區名校課程很深, 老師係咁比功課, 但是不教嘢的, 我的小朋友不是聰明的孩子, 你讀1次就悉, 但我個仔可能要讀十次八次才悉, 不過我個仔係好乖, 如果老師唔教嘢的話, 咁就唔適合我個仔, 請問有無家長話我知呢? 我都係最近才知道某間東區名校的老師是不教嘢的. 謝謝!

回覆 charmandwilliam 的帖子

Dear charmandwilliam,

原來家長都可以參予, 我都唔知?

我仔話好開心, 有朋友個女講話校長都在, 家長真是個很好的校長!

哦, 原來鮮魚行校長又是這類校長, 老師和學生們包括我們的仔仔真是有福!

回覆 CircleOne 的帖子

CircleOne,

同校長講信佢先至入去讀, 咁攪笑? 校長真係好! 希望遲幾年我個女可以入埋就好啦!

請問點解咁早要註册, 呀係7月10或11日?

回覆 sum-yan 的帖子

我都想知邊班是精英班

回覆 Dedemom 的帖子

以前有3班是國語2班中文, 精英班是A和D班, 而家5班都是國語, 會唔會一樣是A和D班呢? 學校又唔講!

回覆 ET.UFO 的帖子

請問你幾時見到呢, 我住在附近, 我好少見到有點fei的學生, 我還覺得他們署頭署腦, 不過我都係早上返工時看到, 平時都很少見, 如果係咁就死火啦, 我個仔今年讀中一!

回覆 ET.UFO 的帖子

其實有沒有中四五或六的同學或家長會進來頃頃, 幾乎全部都是中一二生或家長在這裏, 真想知多D呢!

回覆 sum-yan 的帖子

哦, 原來咁樣, 咁我比較安心些! 另外, 有無聽過如果哥哥入了, 個細佬成績爭少少入唔到的個案呢?

回覆 sin 的帖子

請問有無人參加圍棋?

回覆 寶寶mum 的帖子

我個仔都話有些同學的品行不是幾好, 但我覺得這校的老師真的很有熱誠, 他們真的很希望教好學生把學校提升, 好肯教, 而不是那些只會照讀書的老師, 我和我仔都好慶幸能入讀此校!

再者, 有關品行, 而家他們進入青春期, 一定會有一些學生想要突出自己, 我估就算傳統名校也有這些學生, 其實你可以打番學校講吓情形, 請問你的小朋友讀1幾呀?

回覆 maylmm 的帖子

請問1月考試是否全部都要考哂, 如果是的話咁咪好多嘢讀? 今次我個仔都讀唔得哂呀!
‹ 上一主題|下一主題