用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.2B 家長交流區
樓主: MiuMiu54500
go

2011-2012 P.2B 家長交流區 [複製鏈接]

大家好, 我是ANGELINA 媽咪. 今年升P.2B.

1. 下星期一帶二上1册中文書
2. 下星期一中文朗誦試音(1ST RECESS)
3. 帶中數2上A冊
4. 交訂午膳回條及支票
5. 交訂書表格及支票
6. 家會回條及支票
7. 訂補充支票
8. 學習目標 (有一個LABEL-學校排的, 把2R相貼上LABEL)

係呀, APPLE LABEL. 相是一副平時相片, 要半身.自己剪才.
原帖由 Loihei 於 11-9-2 21:31 發表
1. 下星期一帶二上1册中文書
2. 下星期一中文朗誦試音(1ST RECESS)
3. 帶中數2上A冊
4. 交訂午膳回條及支票
5. 交訂書表格及支票
6. 家會回條及支票
7. 訂補充支票
8. 學習目標 (有一個LABEL-學校排的, 把2R相貼上LA ...

English
Chinese
Activity / Homework

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-5 14:41 發表
MiuMiu, 我個女話驚比老師鬧,所以連英文都帶埋

是的. 我女女p.1 時經已係全部放在一個袋了. 另外, 看見隔離班話, EMaths 是會之前一天通知大家要帶.

回復 1# Mui_Mui 的帖子

GS. WB 是做P.4-5.

Grammar Book 3A. P.2
Vocab Writing :7 Days in a week (7 words, 3 times each)
Bring Magic on Wed
原帖由 hov95 於 11-9-12 15:25 發表
請問今日英文功課係做咪, 因啊女抄唔到, 多謝幫忙!

我也不清楚, 只看見佢手冊寫. 我問個女, 佢都唔知寫咩字. 不過我照字表. 應該係星期一, 二, 三... 等等掛.
原帖由 TszYingMama 於 11-9-12 23:10 發表
7 days in a wk is Monday, Tuesday x 3? My daughter does not mark this.  Can u explain more?  Yesterday she also 欠交一樣功課。too bad!

係要每日做的. 抄幾個不明白的詞語.
原帖由 hov95 於 11-9-14 11:51 發表
多謝咁多位媽媽幫忙

其實有一本execise book. 寫上一,二,三帶new magic, 四, 五帶grammer 等, 另外, voc list 都貼在book 內. 另外也會take note.
free writing要開一本新的.

原帖由 CTWCHOW 於 11-9-16 11:08 發表
Last week, they had Free Writing. My daughter did it on a single page blue line exercises book. However, her teacher return the book and mark it as Ënglish Exercises Book". Now it's very confused tha ...

我女女上年SUMMER HOLIDAY 之前就參加左羽毛球, 被老師選了, 所以, SUMMER 的時候, 已經參右羽毛球. 九月二日開學時, 已經排了表格, 每三,五課外活動. 所以, 不能再參加其他課外活動了.

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-19 19:14 發表
之前派左排球...我reject左...不過到依家仲未派第二樣比我

其實都好空範, 默幾個句子.
有同學不合格的要從抄句子一次(Correction)
下週默new magic

原帖由 CTWCHOW 於 11-9-21 11:27 發表
My daughter was absent from the 1st Eng unseen dictation. I would like to know what did they have? At least have some ideas to prepare for next unseen dictation.

Morever, their handbook wrote Eng Di ...

係呀, 冇做句簿, 我叫個女做在紙上交給老師.
原帖由 MiuMiu54500 於 11-9-24 09:52 發表
我地都冇造句簿,問咗幾個同學仔都冇,所以開咗一本P.1既新簿做。

係呀, 又無啦.
原帖由 Mui_Mui 於 11-9-26 19:07 發表
無呀...阿女話無派

回復 2# hov95 的帖子

好似有一張工作紙的.

回復 2# CTWCHOW 的帖子

對的. 是wrr p.126-127.
數學範圍比左了.

想問中文作文薄面寫上(作文/XX) ?

thanks a lot.

係呀, 我個女冇. 我叫她用另外一張先做, 免得被寫手冊話冇做啦.
原帖由 rurumama 於 11-11-5 15:53 發表
我女和另一同學都冇創意天地部
‹ 上一主題|下一主題