用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人叩九龍塘聖家收到通知面試呀?
樓主: PoPoMom
go

有無人叩九龍塘聖家收到通知面試呀? [複製鏈接]

天雪,

請問係學校教 or 係出面學 3位數加減/ 乘數,甚至除數?

又想問現時小學課程,應該係幾時教乘數及除數?
原帖由 天雪 於 11-6-18 12:53 發表
其實雙位加減及借位,對現今k3小朋友來說,已經無問題,因為我識好多家長嘅小朋友都已經學到乘數,甚至除數,分數呢!小女上年k2都學到3位數加減了。所以叩門份卷可能對好多小朋友來說唔太難! ...

回復 2# wu_winky 的帖子

我囡囡有學過幾個月enopi,係英文數,有文字題,分兩部份。
數學技巧訓練
- 教導子數學概念、運算技巧,鞏固他們的數學根基。學習範疇:數字、算術、度量衡和方程式
思考訓練
- 訓練孩子的邏輯、推理、空間感覺、解難和抽象思考能力。課程範疇:規律模式及關係、幾何學、度量衡、解難技巧及推理

http://www.enopi.com/Chinese/Pro ... .aspx?sMainVisual=2

學林數

中文數,較接近香港小學的教材。

不過,如果學校係教英文數,就跟enopi 都吾錯。因為練習簿好多圖畫仲要好colorful.....小朋友會喜歡多點。

希望幫到你la!

係吾係23/6仲有一班考。會吾會下星期仲有呀?

2次都過百人。wow! 接近300人去叩10個位(我估jar!)

阿囡機會真係

吾好咁快就對囡囡無信心。有時就算平時有練習,臨場表現都好重要。我見你都有同囡囡加強練習,都未必咁快就灰呀!

原帖由 wu_winky 於 11-6-23 19:43 發表
21/6同23/6考的應該唔一樣.,都冇問我女問題,問字又冇.,我間幼稚園都好淺,冇默書,我知 kv成日默,唔默又點會識寫

有無消息???????

我都知KV係考學校一定有優勢。 咁!我吾係KV 都知係 都想知吓jei! 唯有谷個囡上la!

原帖由 wu_winky 於 11-6-24 21:37 發表
這咪叫臨場表現囉

我相信我囡都應該。。。。。。

回復 3# wu_winky 的帖子

你收到電話la! 我見你係另一topic 已成功叩門,是否聖家已call 你la!

我見其他叩門topic大部份津校都係電話通知先。

原帖由 天雪 於 11-6-28 22:10 發表
因為睇返以往,如果取錄會係電話通知,所以大家都係繼續留意電話來電。

回復 1# lyeung 的帖子

just 8 seats...... OMG! 2 days written test , it should be more than 100 students. I think it may be nearly 200. My girl is not smart. so I haven't receive any call from HF.

After the written test, my girl keep asking me everyday.  I don't know how to tell her the truth. What can I do?????????

Thanks lyeung, my girl also not good in face to face interview, so written test is her only chance to get the seat. And not too many schools have written test, so my girl has less less chance.

I feel so sad....................

原帖由 lyeung 於 11-7-6 01:03 發表
My girl is OK for written test, but not good in face to face interview, so she was not awarded seat in quite a lot of primary as well.

Ever kid got one strength, BE POSITIVE and dont show a face of d ...
‹ 上一主題|下一主題