用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008-09 升K3 小朋友
go

2008-09 升K3 小朋友 [複製鏈接]

原文章由 safarimama 於 08-7-29 02:34 發表
報到! 轉眼間D小朋友升K3了! 現在要為揀小學懊惱吧!

hi, 我都黎報到先

supergirl,

個$1千元, 我地應該唔比啦! 你呢??

原文章由 chrwan 於 08-7-29 13:52 發表
K3 now.. so quick. I am preparing portfolio now.  But still
thinking ,not yet start....
Which schools would all of U apply?

chrwan,

我會幫亞囡報好多間呀! 因為驚亞囡冇書讀
我會報dgjs, good hope, SFA, KTS, Tak Nga, Pui Kiu, St. Paul Co., Choi Kai Yau, Chan Sau Yan, 宣道 & 禮言, 但未必會全部 in 晒, 睇下有冇時間先

原文章由 Cathleen 於 08-7-30 00:42 發表
嘩! 以為無人回應呀.  QQ同SUPER GIRL, 您地講嘜野$1,000呀??

QQ, 您真係有殺錯無放過, 香港區您都試?
CHECK左D學校幾時收表呀? 不過,正如
SUPER GIRL話, 囡囡叻叻, 實無問題啦 ...

Supergirl,

如果我想個間得左, 我緊係唔會in 咁多間啦!

Cathleen,

有時學校收生都唔關叻唔叻事, 所以我米要考咁多間囉
香港區嗰間冇可能得, 我地只係去見識下大場面

Cathleen & Safarimama,

係呀! 係人都收個間($1,000係留位費)

[ 本文章最後由 QQ2003 於 08-7-30 08:46 編輯 ]

原文章由 supergirl 於 08-7-30 11:30 發表
QQ,

等我又follow下你個list, 到時又比拼下, 不過你有料記得通知我取表...

safarimama, 你又報邊間呀?  

DGJS (8-10/9)
Pui Kiu (14/7-30/9)
Good Hope (6/9)
KTS (15/8)
Tak Nga (before 11/11)
禮賢 (21/8-26/9)
St. Paul's Co-ed (1-12/9)

原文章由 safarimama 於 08-7-30 16:02 發表
喂喂.. QQ 媽...
以QQ的美貌智慧, 都坐 "GOODHOPE" 望 "DGJS" 啦!洗唔洗報咁多間呀...?!

Safarimama,

坐good hope望dgjs, 你講緊係safari...., 我地咩比賽獎都冇,點得呀! 所以要報咁多間囉

原文章由 safarimama 於 08-7-30 16:11 發表
supergirl &  QQ ma,

我都會人報我報吓..... 等阿女去見識吧! 我心儀嗰兩間是要luckydraw的 ..... 我只望佢可以讀女校!

Safarimama,

我心儀嗰間都係要lucky draw, 但機會仲難過中六合彩, 你知邊間啦!

原文章由 chrwan 於 08-7-30 16:31 發表
QQ

我喜歡一間要派,(得15marks, no hope. 唯有等中學一再派 or
smart 到可再插班).  另一間太多人報,
(last year 1800, this year may be more) .
Too competitive!
點教好似你囡囡so polite & 淡定呀? ...

chrwan,

原本你識得我囡囡ga, 你囝囝是否同QQ一班?
你話我囡囡polite & 淡定, E D 係錯覺黎ga, 佢係學校和屋企係兩個人黎ga

原文章由 Hillary2002 於 08-7-31 17:01 發表
Hi:

哈哈....我來啦 ,我會幫個女報, 宣道, 德雅, 聖方,

Hillary,

宣道.....點解唔考KTS 呀? 我自己較為喜歡KTS 多 d

原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 09:49 發表
早晨!!!!

今日開始要做份野啦, 你地做未呀

Hillary,

我都仲未開始做呀!

原文章由 safarimama 於 08-8-1 12:04 發表
HILL 媽 點都係"協恩為本"... 連考私小都唸住協中.....

BTW, 好似宣小的成績好過KTS就真!

因為KTS起碼讀少科宗教先, 音樂又唔洗讀兩科(聽聞宣道好似係), 又注重體育, KTS間學校又靚d, 所以我覺得好似arm qq多d
KTS好似都有八十幾九十個%入band 1 喎

原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 13:04 發表

其實好多學校已經講明兩音樂1體育, 要入band1中學要識多幾樣, 我個hillary成隻mankey坐唔定,唔似qq成績好, 又定又靚女, 我果個死緊

Hillary游水咁叻, 好多人搶住要啦, 你洗咩擔心呀!

原文章由 chrwan 於 08-8-1 13:40 發表
好似宣小今年中學派得好好. 不過是否要2樣樂器, piano 不計.

另外, Portofolio 是否放birth certificate and report included???

應該係計埋 piano 一共兩樣
birth cert. & report 緊係一定要放入去啦!

原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 13:54 發表

講游水大把人好過佢, 佢游到好似人睇珊瑚慢到死, 有鬼人收佢

喂! 你要求高啫, 嫌hillary游得慢, 我地qq仲係嬉水階段

早晨! 有野請教,

如果你地係履歷表上已填寫左得過xx獎, 咁你地還會attach 埋d 獎狀copy一齊交嗎??

原文章由 supergirl 於 08-8-4 10:24 發表
of course...

全部 定係篩選呀?

原文章由 supergirl 於 08-8-4 10:52 發表
you can scan all, make it small and paste into 1 sheet, just like you put on the family photos....

咁學校個d 禮貌獎又洗唔洗放埋入去呢??

原文章由 Hillary2002 於 08-8-4 12:51 發表

如果有好多公開比賽獎, 多左頁數就唔好放, 無任何裝放入去做氣勢, 我都係放麻d無謂獎

咁如果學校冇規定, 咁大約要有幾多張paper呢??
我同你一樣, 都係冇公開比賽獎

原文章由 safarimama 於 08-8-5 01:11 發表
QQ ma,

唔記得QQ有冇20分?? 你好想入嗰間好似只少20分.....我就冇喇...   

hehe.....
得15分乍, 等第2輪當買張六合彩囉

原文章由 safarimama 於 08-8-14 17:20 發表
冇人留言......個個去哂睇奧運呀?!

阿女今日要"督" 手臂...試吓有咩致敏源....要"吉"十幾吓...

Safarimama,

我e + 仲係公司呀! 邊有得睇奧運丫
safari 做嗰個"致敏源"係邊樹做架?? 普通診所?? 幾$$呀?? 我都想帶qq去check下

私校:

DGJS (8-10/9)
Good Hope (6/9)
KTS (15/8)
Tak Nga (before 11/11)
禮賢 (21/8-26/9)
救恩學校 (1/9-27/9....int date: 4/10)
聖母小學 (Now)
St. Stephen College (8/9-3/10.....11-12/10 interview)
St. Francis (now.....sub. 27/9)

直資:
DBSDP(13-17/9  ...25-27/9)
英華 (13/8-22/8 )
St. Paul's co-ed (1-12/9)
Evangel College (23/8-22/9....int.date 4/10/08)
Pui Kiu (14/7-30/9)
‹ 上一主題|下一主題