用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華2nd interview ?
go

九華2nd interview ?   [複製鏈接]

Queenielam88 發表於 18-3-20 19:33
應該冇咁快卦,睇番之前嘅post,大概會安排4月初2nd in。係呢你地1st in見成點呀?
...

你有冇問同校有得見嘅同學?係咪同一間小學同學,全部安排同一時段面試?
8-)

babyguy 發表於 18-3-22 15:08
小朋友是今年中一生,上年有2nd in,後來開學後老師說不是所有入選的校長都見,校長只見部份,即是只有1st in都 ...

對,因為學校自行雖然是收48個,但因為那48個當中有可能其他原因不會被派往九華,所以48個之後,其實仲有一批候補名單,嗰D未必有second in。
8-)

FATSHIT 發表於 18-3-24 14:59
英華都唔係好多位,理應唔會一間小學收好多個,會不會唔係真係有OFFER,只係家長說謊。因為未有OFFER,去IN ...

其實去得in九華嘅,有其他學校offer都唔奇。不過其他人講D乜嘢,聽咗咪算囉!唔洗估佢講真定講假,最緊要咪俾人左右到自己嘅情緒,呀仔見到你咁擔心,佢會以為自己真係好差記住一件事,自己個仔有得嚟哩度first in其實已經好叻仔
8-)

bbyuen2010 發表於 18-3-28 21:00
今日有人收call 7/4 second in了

8-)

EstellaWong 發表於 18-4-7 17:09
亞仔今日見(emoji)個係香港華仁嘅校長。
會唔會上下午 , 唔一樣呢?

乜港華都有玩second in㗎?
8-)

EstellaWong 發表於 18-4-7 15:37
我有疑問,校章始終係代表學校, 無理由噤隨便個個都俾,噤好容易俾人冒認係佢嘅學生喎!

...

有時響D二手網站,都見到都有人收購名校校章。其實有D小朋友可以返學校話跌咗個校章就可以買過另一個,我個女間學校叫做嚴D,要封家長信先買到。你話舊嗰個唔見咗去邊?
8-)

bbyuen2010 發表於 18-4-7 16:04
聽聞second in唔只in48個,所以唔收都唔出奇,或者係後補,校章可能只做記念啫
...

其實我之前都有問過,學校想收嗰班會有second in。但點解有人in完又入唔到,可能要問返佢自己,有時成績好未必萬能。
8-)

ADaddy 發表於 18-4-8 10:59
如果是就好了,因有些地方有人提過有部分「首選學生」不用2nd Int,所以擔心去2nd Int 的成功率有多少> ...

你明唔明?係入到去見校長,但校長可以勾走態度差嘅出嚟,咁咪入唔到囉。
8-)

yuenkw 發表於 18-4-8 14:37
正路學生有機會 2nd int 都唔態度差啩。

未必㗎,有D人串咀開嘅,可以唔知自己有問題,大人都會啦,何況係細路?

仲有我懷疑學障小朋友,一同佢傾計就分到,我估通常名校都唔想收哩類學生。
8-)
‹ 上一主題|下一主題