用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關HSBC英國戶口
樓主: mosquitohkg
go

[英國] 有關HSBC英國戶口   [複製鏈接]

mosquitohkg 發表於 22-6-3 23:16
我仔用開3台,好似有個香港十英國plan ,有多一個英國電話號碼十上網,我打算香港搞埋係香港我比錢 ...

24個月合約喎,去到至發現收得唔好,佢係咪硬食2年?

8-)

cpmummy 發表於 22-6-7 14:43
回覆 rubycourt 的帖子

请问你用香港户口转钱比你女香港户口不是只可以转港币吗?甘你女女每次都要自己在 ...

全球HSBC嘅戶口轉帳都係免費,問題係你D英鎊響另一間香港銀行,轉去另一間香港銀行英鎊戶口只能用電滙,費用可能比你電滙去英國銀行更貴!

或者你又開埋HSBC HK 及UK,你電滙D英鎊入自己Uk account ,適當時間先轉去呀女英國戶口。

如果呀女要響香港開定HSBC Uk ,應該響HSBC hK開咗ONE先,然後可以開Uk account
8-)

cow 發表於 22-6-7 16:38
"英鎊響一間香港銀行,電滙去另一間香港銀行" 一般較平
"英鎊響一間香港銀行,電滙去另一間英國銀行"  一 ...

其實我上年問過銀行,職員話因為香港兩間不同銀行之間電滙會涉及英國銀行,因為滙英鎊一定要走一轉英國,視乎出入數嗰兩間香港銀行係用邊間英國聯繫銀行,如果彼此冇共同聯繫銀行就會牽涉另一間英國銀行,每間都會收費。但如果香港滙英國通常只會經過兩間或三間銀行,所以會平D。

我上次本來想滙三千幾鎊去我另一間本地銀行,銀行職員解釋完原本我都諗住照做,跟住佢報咗兩個收費加埋大約係三四百港幣,仲話未計可能有額外費用,又唔知要等幾多日。最好笑佢隊咗份表俾我,叫我填埋對家銀行係用邊間英國聯繫我把鬼火唱返屋企上網轉返做港幣都拎走哂
8-)

rubycourt 發表於 22-6-7 18:05
不過我也會比實體咭佢放宿舍,怕她電話被偷或壞了,坐車食飯也可以用到.
...

其實佢可以考慮開多個Revolut做士啤,唔好轉咁多,小小錢就夠,過歐洲玩都好方便
8-)

rubycourt 發表於 22-6-7 20:06
請問revolut是什麼?

虛擬銀行,下載app自己開
8-)

cow 發表於 22-6-8 13:26
Citi bank 美元轉帳好似唔收手續費

係,本地他行轉美金免費,其實有D銀行都冇收
8-)

hellomanman1981 發表於 22-6-10 00:09
係呀

咁自己唱冇話唔得嘅

不過同一間銀行,我英鎊戶口轉入你英鎊戶口都要收手續費?開戶職員點會咁講,炒得喎!其實呀女有冇聽錯?人哋係咪話他行轉英鎊先要TT,所以先叫你用轉數快過錢俾佢ONE戶口,然後自己買英鎊,你諗吓如果係同一間銀行就唔洗轉數快啦
8-)

SIYip 發表於 22-6-10 12:23
自己account,唔係premier account 都得?係就唔錯。

自從推出咗ONE之後,ONE及以上級別戶口都已經免咗哩項收費啦
8-)
‹ 上一主題|下一主題