用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教數心得
go

教數心得   [複製鏈接]

引用:我女K3。我要教佢數手指 + 學校用數捧。逐

原帖由 chiliwu 於 14-12-10 發表
我女K3。我要教佢數手指

學校用數捧。逐粒數。
我仔以前都係咁,每次都提佢將個大數放在心裡面,慢慢就學會,不會再重頭數起。

回覆:chiliwu 的帖子

己k3可不再由一數起。不過如果未得隔一排再試。還要配合學校。如老師仍教佢由一數起,你係好難叫佢唔跟老師的。

回覆:1234ats 的帖子

多謝你的分享。我仔6歲數感也差。幾個月前,有一次問題是,1至5,什麼數字是比5小。他說4。我問哪3 和2 和 1呢?他說只有4。另一題3,9,5 由小至大排列,佢完全唔識。佢已經識簡單加減數,原來呢d仲可以唔識。我都好意外。跟住我做了1至10數字棒,佢望到數字的長短後,好快就明晒!之後同類題目已冇難度。我都不知覺得自已教得幾好!哈哈,唔好意思咁自大。呢d係我教仔數學的樂趣,好有滿足感!

回覆:mimi1102 的帖子

我用摺星星的顏色字條。闊1cm。數字1就是1cm長。數字2就是2cm長。如此類推。

mimi1102  明白, thx a lot !  發表於 14-12-11 12:07

回覆:Olympian 的帖子

其實我地呢道都係討論下,“數感弱”的小朋友如何教,分享下心得。至於被評估為“數障”的一類, 我想才要特別方法教,我也不太清楚。我覺得學習數學的能力與ADD(自閉症)或ADHD ,不能說完全沒有被影響,但没有太直接關係。況且,好多自閉症都是數學奇才。態度與能力的關係,互相影響,當小朋友有信心就會願意做,所有小朋友都是一樣的。不管SEN與否。數感弱或學得慢或是delay也好,最重要都是打好個底,打得穩就可以學上去。

補底之選: 香港教育城網頁有一個名為"數之樂"的資源。清楚列出整個小學的課程之餘,特別針對不同類型的學習困難提供協助教材。花點時間看看資料一定有得著。

http://www.hkedcity.net/iclub_fi ... eb/index_book1.html

引用:+本帖最後由+1234ats+於+15-2-6+13:47+編輯

原帖由 1234ats 於 15-02-06 發表

今天講一些數學觀念。

自已小學冇咩印象。但中學老師會教“化名數”。比如一題數又有單位米及厘米。佢會叫我地將米厘米(睇下答案要求或化哪個名數較好計)。
eg 3m +10cm=?cm ;
因為3m =3x100cm =300cm
所以 3m +10cm
= 300cm + 10cm
=310cm。我老師唔會將d名數係條算式入面乘乘除除,因為好亂。

不過,你講distribtion law 個case 真係好有趣,我剛剛在才發現﹗

‹ 上一主題|下一主題