用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點? ...
go

粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?   [複製鏈接]

引用:粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點

原帖由 erictungcc 於 15-06-06 發表
粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?
而家有d小爨1至4年班普教中,但到5,6年班就返廣東話教。

回覆:MASAYA 的帖子

邊有得揀。

王家爸爸  無得揀邊樣?  發表於 15-6-7 09:35

Olympian 發表於 15-6-6 16:59
邊有得揀。
選校要考慮好多因素,還要看抽到哪一間。所以我說冇得選咁滯。比如我區兩間廣教都是二,三線學校。大部分家長都唔會因為廣教中而將佢放首選。另三間大熱都是普教,其中一間普及廣班都有,但抽到先算啦。

我個仔好鐘意普通話,我亦認為學普通話好重要,普教中能提供更好的語竟,不過廣教或普教在我選校的因素真的排得很後,也不會為廣或普教中影響我選校的決定。我為兒子選了一間二線學校。剛巧是普教中。我去過我仔小學觀課中文堂,所有同學都跟到課堂活動。另外,學校會教讀廣東話生字,小5會用返廣教。唔擔心因為普教影響中文。中文要差,大有其他因素……

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-6-10+14:02+編

原帖由 Yanamami 於 15-06-10 發表
我都係咁諗。而家普教中,可能令學生見字唔識讀粵音,有得救。只是怕下一步會推行全校普通話教學,好似大陸d學校咁。唔洗一,兩代,唔單只見字唔識讀粵音,d小朋友對廣東話更只會識聽唔識講,再過多一代,既唔識聽,也唔識講。咁廣東話就完了。

引用:Quote:原帖由+anixon+於+15-06-20+發表本帖

原帖由 wan_sosin 於 15-06-21 發表
我本身喜歡廣教中,但孖仔呢個例子用得並不好,孖生都會各有長短,以往我所認識的孖仔,都有明顯分別。我仔 ...
同意。其實用一對孖仔比較好唔科學。sample size 細。同埋假設左兩個學習能力和興趣一樣。

引用:+本帖最後由+bbkingdombb+於+15-6-23+02:08

原帖由 bbkingdombb 於 15-06-23 發表
不認同。首先不認為普通話拼音及發音容易學。其次認為語言越早接觸越易吸收。

回覆:Olympian 的帖子

Ok.

另外唔同意,同埋唔明教授話,“ 沒必要過早逼學童學普通話,否則就會變成播音機,只懂朗讀而不識溝通” ???

回覆:HKTHK 的帖子

我睇汪培廷,佢話全班得佢個仔,沒有在升小前學會注音。好似係話另外補習學的。

‹ 上一主題|下一主題