用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四數學
go

小四數學 [複製鏈接]

bobbob 發表於 18-12-19 11:55
咁佢可能係連乘除代表咩都未明,不如多啲帶佢去超市買嘢問下佢問題,例如買5包糖要幾錢,1包糖分比3個細路 ...

我仔都係咁架。佢小三時分唔到乘除,嚇死我,原來有人咁架!總之,數唔叻就係咁。乘除數撈埋一齊就亂。唯有重頭解一次,過一排佢又會ok。

今年覺得佢都好穩下,暑假時比過4下嘅四則運算佢計,睇下佢嘅能力,又做得幾好喎。點知今個學期主要教除數,考試出題超簡單嘅乘數文字題,佢都走去除囉,咁就無左4分喇。

bobbob 發表於 18-12-20 12:53
你仔平時閱讀理解有冇問題?

唔算差,一般啦。

bobbob 發表於 18-12-20 22:02
可能你仔有啲concept未清,只係睇住啲keywords去答題,轉過彎就唔識計。我都識啲初小考高分,但去到高小或 ...

唔叻就係咁架。從明白到能應用,是有段距離的,所以轉一下又唔識。明白了A,但學了B後,跟住AB亂作一團。聰明的不會亂,或好快歸位,無咁叻嘅,就要長一點時間才不再亂。有些甚至要機械式做一段時間,才忽然間說:明白了!跟住,一排無用,又唔記得左,因他們要比其他人更長的時間,才能把這些數理內化。既然未內化,當然會唔記得。我仔絕對唔係睇keywords嘅人,係就好。佢係印象派,一看完題就有感覺如何做,不過是做錯的。

至於你說初小高分,跟住高小中學唔得。喂!咁嘅質地,預左佢唔係勁人啦。不過不失已算好,唔會諗住囉5**

retriever 發表於 19-1-1 13:15
如果教細路背乘數表,跟手教除數係乘數倒轉,好易亂,因為未明概念。

乘,最簡單係連加,生活例子再深入D ...

我都唔記得個課程了。學校係咁教都無辦法。而家乘除大致上問題不大,其他topics都理解得幾好。佢每大一年都明顯理解好左,係唔小心果道無改善,所以分數上唔到。

樓主可參考一下樓上講嘅結構化教學,由基本再講一次,我之前都係咁教。做返小3題目。另外,我做了一個簡單乘和除概念的notes.考前好快咁溫一下。
‹ 上一主題|下一主題