用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子) ...
樓主: crabooo
go

醫生,智力評估中心出錯,我小朋友是正常的(真實例子)   [複製鏈接]

shuna 發表於 17-6-9 17:38
我同意有一d 醫生會評估時唔夠準確, 但都通常因為當時個小朋友年齡同能力唔及同齡而引致。 有一部分小朋友 ...

不是的。在政府CAC評過是自閉的,這個診斷就不會改。兒子今年9歲。兩歲在政府CAC評為嚴重自閉。安排讀特殊幼稚園。過左約一年,仔3歲左右,轉介去油麻地精神科,我記得心理學家清清楚楚講,以前被評過是自閉的,就不會改這個診斷,就算之後冇左自閉病癥,都不會更改。入了S位,在一次單對單上堂時,治療師輕描淡寫話,你個仔唔係自閉,係有遲緩,性格內向,自閉唔係咁。到了6歲,又去返CAC,做小一入學前評估。好搞笑,個心理學家係咁問我:佢真係自閉?邊道check話佢自閉?我話:咪2歲係呢道check係自閉囉。佢又問:咁油麻地精神科有冇再check佢係咪自閉?我話:精神科果邊話 CAC check 左係就係。咁我小朋友做完個小一入學評估,心理學家話做了一個心智解讀測試,推斷我個仔係自閉。個測試係咁嘅:小珊收埋左個公仔係個A箱入面,當小珊行開左的時候,你將個公仔,由A箱拿了出來,然後放進B箱。咁你認為小珊回來時會到A或B箱找那個公仔呢?我仔答B箱。所以心理學家就總結兒子是自閉。真兒嬉...

今日年仔升小三,成績級前列,英文好好,品行優良,從來冇投訴,係唔多同人玩。小二已無需社交訓練及語言治療。普通一個小學雞。升了小學加埋妹妹同佢玩,進步得好快。

不過,佢好彩特殊幼稚園對佢幫助好大,始終各方面有遲緩,讀不到主流幼稚園。

我都有研究自閉診斷手冊,覺得佢可能係,又可能唔係咁囉,都冇執著了。只係擔心,佢大個左點同佢講,同埋怕會遺傳。

好似唔會keep你資料一世的。最重要唔好擔誤小朋友治療的黄金期。

有機會會評錯,但始終錯的機始終好細,最好在政府評。一個自閉小朋友會用政府好多資源。唔會亂來的。就算評錯自閉,健康院比得你去 CAC評估,小朋友都好大機會有唔同的問題需要跟進,到時需要的資源和知識之多,不是你現在能想像到的。
‹ 上一主題|下一主題