用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-2-18 14:40
又有D從小獨立性強,重語境,唔補又語境何來,越來越神。又有D上功課班練獨立,功課班又唔算補習。現實世 ...

我認為不能夠專心及用功溫習,或無培養過這能力,都是一個弱點,有什麼好炫耀呢!

到功課深了、難了,到時才知要用功,但又習慣了輕鬆咪仲難搞。

Ocean419 發表於 19-2-18 12:54
d人要搵機會抬高自己小孩的資質,其實返到屋企關埋大屋家長大發神功唔肯認姐
...

我認架,我幫仔私補,雖然勞氣,但我真係好中意教佢。不過仔小4,我中文已經功力唔夠,剛剛出去補中文。數學、英文自己跟下。

mcl203 發表於 19-2-18 18:13
你似乎理解錯左方向~

唔溫書都考得好,咪即係一直無培養過溫習的習慣囉...

mcl203 發表於 19-2-18 19:01
例如我指既朋友,邊個話佢無培養,佢小朋友咪答左我囉~~~

無話佢個仔無培養溫習習慣。係話佢阿媽強調佢仔無溫習,咁我覺得佢阿媽弦耀佢仔唔洗溫都考得好。我認為就算係真的都不是好事,因為這樣等於沒培養溫習的習慣。

mcl203 發表於 19-2-18 19:15
君不見EK都唔少網友並不滿足於學霸評級,要達學神成為叻中之叻,偏離事實真相可以理解~~~
...

真係聽過有人小學唔洗點溫都明列前茅,無補習,仲考入band 1學校。但入到去包尾,又唔肯溫習,無晒心機讀書。

Elenalan 發表於 19-2-21 08:17

"考第3" vs "中游"又好唔同,我上文講左如果唔溫書都keep ...

我就係咁,就算唔溫都考第一,更加要佢溫習。不斷到佢講過程有努力過才重要,最終分數唔重要。

我想小朋友習慣,考試前溫習是指定動作。

況且,如果真係咁叻,真係好快就溫完。

Olympian 發表於 19-2-21 10:31
我就係咁,就算唔溫都考第一,更加要佢溫習。不斷到佢講過程有努力過才重要,最終分數唔重要。

我想小朋 ...

其實都係想培養小受友自律和自控。自律就係要做唔中意但必須要做嘅事,例如考試溫習。自控就係唔做自己想做的事,例如:好想狂食薯條,但唔可以食咁多,因為會生飛滋。呢d能力對將來做人做事都重要。

Elenalan 發表於 19-2-21 09:55
你問我,我真係完全接受到個女入B2校, 我覺得係讀到書就讀到書,我果區也有不錯嘅B2A校,以阿女英文能力相 ...

Band 1 /2/,你個才小一,而家講呢d太早,到真係要決定果肯先會知自己點諗。

Elenalan 發表於 19-2-21 10:57
我覺得時間係有限,如果學業成績達標而孩子又有更多其他潛能可發展又或有其他學業以外問題要改善,我唔會 ...

重點不是分數,是態度和作為學生的責任。

Elenalan 發表於 19-2-21 11:03
即係咁,佢自己覺得已經有溫習(在學校或父母看不見的spare time),只係呀媽見唔到佢拎住本書亦冇做額外練 ...

我只係表達一下,考試要溫習的觀點。至於點先為之有溫,點溫法又係另一樣野,呢方面我暫時無咩意見。
‹ 上一主題|下一主題