用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB 放榜
go

IB 放榜   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 18-7-4 20:37
無記錯我孩子學校翌日中午左右已upload成績,學生早少少知,不用等到晚上八點
...
我細路間學校嘅老師一早同d同學講, 叫佢地自己查, 切勿揾佢問成績.

一切已成定局, 急唔嚟.  倒不如忘記佢, 煮到嚟就食, 否則依段時間好難過.

worriemama 發表於 18-7-5 17:23
真係好煎熬,時間越近越煎熬。好想依家打暈自己,一覺訓醒已知成績
...
我係亞Q,成日同自己講塞翁失馬。但我老婆係塞翁失控,家吓緊張到差唔多要死。

worriemama 發表於 18-7-5 18:27
係呢個緊張的moment,好彩有你地呢班同路人。唔係真係好難捱

哈哈,盡量睇遠d就無咁緊張嫁咯。就算meet到個offer, 唔係等於讀大學時無問題。就算大學畢業,唔係代表搵工無問題。就算搵到份工,唔係代表做野無問題.....................咁樣驚落去,好快有問題嗰個係自己

其實諗返轉頭,有 offer 好過無 offer, 亦都好過那些同學嘅 offer 係 44 分。已經好過好多人,應該好滿足先啱。大家已經盡咗力,兒孫自有兒孫福,唯一可以做就係祝佢好運。

不過個個人唔同,我講嘅野我老婆聼唔入耳。所以由得佢係驚慌中領悟

其實IB分數嘅比較,全部都有死穴,不能作凖。例如,喺 Eng A Lit, History 及 Bio 依3科 HL 攞滿分比起在其他某些科目攞滿分就難好多。浄係講攞満分嘅"狀元",意義不大,因為要睇埋邊科。就算係 Phy, Chem, Bio 依3科 HL 攞滿分嘅難度都有一段距離。另外,整體平均分亦要睇間學校有幾多人去美國讀大學。因為美國係比 unconditional offers,我見有好多學生當佢有個美國大學 offer 在手時,就再唔會盡力考好個IB試。總之出嚟嘅成績唔係太差就可以咯。如果有好幾個咁嘅同學,整體平均分自然會被拉低。比較學校之間嘅成績依d野,都只係比media做新聞,不用認真。

Arabellahk    發表於 18-7-7 14:10

唔知大學比45分offer嘅理由。如果係想 show 比人睇係好難入,咁就有d走火入魔。大學除咗睇以往成績及predicted grade之外,又interview埋申請人,好明顯係覺得成績不是一切。大家都知考試有機會失手。如果經過詳細考慮包括interview之後,認定佢係理想人選,就唔應該堅持在分數上攞滿分嘅要求。好似Oxford咁,比得offer你就有信心你係合適嘅人選,offer要求亦唔會高。就算係Cambridge,普遍亦都唔會比咁高嘅offer,因為比得offer你就係覺得你掂,想收你,而唔係想你死。因為些少分數而失去心目中嘅理想人選,以為咁做法代表自己係好叻,其實係好傻。另外,咁做亦不必要地給學生做成沉重嘅壓力,有點不負責任。

hkpapa852 發表於 18-7-6 17:07
Worldwide 取得45分既average 好似只係0.4%

香港有幾多IBDP學生? 上年經IBDP成績入讀本地8大既學生, 應該 ...

根據你 post 嘅資料,被取錄非聯招讀IB嘅本地生應該有大約538人。但網上話,本地生應該係指持有香港身分證嘅人,即係包括喺香港及外地讀IB嘅香港人。我搵唔到總共有幾多這類人申請。

其實我識嘅人之中,讀IB而又申請喺香港讀大學嘅學生,大多數都係想讀醫。以下嘅資料可能對佢地更relevant。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0704_00822_001.html

adrio 發表於 18-7-10 09:56
回覆 hkpapa852 的帖子

DBS 也是收一些特別天材如運動 音樂 美藝的精英 唔一定 人大學為最終目標 ...
DBS 收好多香港青少年代表隊嘅足球員,目的係幫學校攞獎多於一切。
‹ 上一主題|下一主題