用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會奉基千禧小學 2011入讀千禧報到!!!
go

2011入讀千禧報到!!! [複製鏈接]

Hello,

我仔仔都係今年入讀,請問:

1. 小一多唔多課外活動呢, 是否都在星期六早上,放學要留下嗎?
2. 有冇工作紙的工課, A4定F4呢,係咪要溫埋工作紙?
3. 有冇家長會?
4. 有冇d咩特別活動for小一?
5. 時間表係用星期幾定用day幾?
6. 係咪一星期默一次中文及一次英文, 當中有冇課外題,係默成課定係詞語,定係一句一句咁默?
7. 係咪只考中文,英文,常識,數學? 有冇中作,英作,中書,聖經等考試或測驗?
8. 課程會唔會好趕,即好多時小朋友都未完全懂得就要佢做功課,希望由家人輔導?
9. 多唔多project做?
10. 有冇普通話考試,如有,考乜呢,併音定就咁讀書?
11. 請問課程有冇深咗半級?
12. 係咪溫好書便能應付考試(因有些學校出試題是比書本內容深的,所以溫好書如不懂靈活運動是不能拿高分的.)?

好多問題,謝謝有經驗的家長分享.
謝謝.

謝謝你的回應.我都放心點,因之前聽過人地話呢間都好谷吓,有好多功課咁,所以有點担心lor.
1.咁請問每天多唔多功課做?
2.另,你話普通話的問答題,係咪只係用口問答,唔駛溫習,定係要用普通話背問答題?
3. 咁小一沒有被選入校隊的話,就可以每天準時放學?咁佢地幾時玩drawing, dancing, choir , eng etc呢?

謝謝你的詳細解答
又想請問,真不好意思....
好多學校都話1體藝,咁呢間有冇話學校安排同學學習不同的樂器呢?同埋有冇樂團呢?

回覆 27# BNTYA01 的文章

我小兒1B.

聽到你咁講都放心d,最怕平時好多功課.

又想請問:
佢地係咪每天在放學前都有一堂比佢地在學校做功課的時間呢,咁返到家就唔駛做功課

回覆 30# alkyng 的文章

hi, alkyng,

冇錯,我個仔同你個女同一班呀.

星期六要返學了,不過都係2個小時.

圖書袋

請問圖書袋裏的圖書是不是看一次便可,還是老師expect你要每天在家都讀一次?
要唔要識哂入面的字呢?
謝謝

請問你地星期五有沒有去學校聽,請問可否告知我內容,因我唔得閒去聽,感謝.

謝謝各位的解答.

另,請問1b班家長今天中文寫哪6個詞語呢?

謝謝.
‹ 上一主題|下一主題