用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇問問大家自己小學時
go

好奇問問大家自己小學時 [複製鏈接]

1) 冇人理我點讀書
2) 名次係我讀書既動力, 好勝心驅使我努力
3) 上堂偷做功課, 放學唔駛做功課, 未開始暑假已經做晒暑期作業, 盡情玩係我做功課既動力
4) 小一級四十, 之後進步到小四級十, 小五小六冇名次

不過當年就算英文八九十分, 對讀英中都冇幫助, 個陣我就知分數同能力根本冇關係, 我而家唔會再重蹈覆轍
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

stockmike 發表於 15-10-11 01:35
多謝回覆! 我明白 "好勝心係讀書動力". 但唔重蹈覆轍即係而家唔會太注重分數 ?

...
考試只佔能力好少部份, 識得考試其實好易拎高分, 但未必需要好叻, 而家教女係教佢地點學習, 任何時間任何地方任何對象都可以學習, 學校考試用最少時間準備就夠, 只要明白老師講課就夠, 考試以外既能力更重要
Learning to Read, Reading to Learn.

stockmike 發表於 15-10-12 13:25
我提出此討論是希望睇下大家童年功課多少及家庭態度處境點樣影響將來學業成就(真係純講學業)?雖然年代不同 ...
其實你方向正確,不過開名 (就算只係網名) 收集資料唔會全面,真係個個讀得好?讀得唔好唔出聲咁解,你只有靠自己觀察所得,順帶一提,有種能力係成功必備而且學校唔會教,就係觀察力

IloveJJ 發表於 15-10-13 10:37
little_yolky  你到底有幾多個細佬
就係3個囉!
有個細佬有一個家姐兩個細佬
有個細佬有一個家姐一個大佬一個細佬

仲有個細佬有一個家姐兩個大佬

人才仔仔
‹ 上一主題|下一主題