用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否幫小學生取得好成績?
go

應否幫小學生取得好成績?   [複製鏈接]

進步比成功更令人成長,小學六年,我計劃慢慢進步到畢業之後自己飛,因為父母幫助而由頭帶到尾,到放手時佢係向下跌定向上飛,冇人知
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

palmchristy 發表於 17-3-15 15:33
如果講進步, 咁會唔會一開始等個小朋友靠自己考出一個普通成績, 然後再引導佢地進步, 從而令佢一直保持進 ...
其實由佢唔識溫書,到識自己溫書都係一個進步,唔一定同分數掛勾,小一咁淺,基本上容易高分過高小既...

greentea000  而家小一高分既定義已經係9x,無9字頭叫做落後死唔死  發表於 17-3-15 21:25
Learning to Read, Reading to Learn.

山海兒女 發表於 17-3-16 15:14
回覆 palmchristy 的帖子

好成績?何謂好成績?
睇下係早教學術定早教學習,前者容易初期得到好成績,後者係長遠,初期好唔好視乎學生自己能力

palmchristy  正解.  發表於 17-3-16 18:39

palmchristy 發表於 17-3-16 19:59
重點係講緊成績, 唔係自信. 如果係自信, 答案應該係肯定的.

"我會思考有咩能力係對佢終身有裨益既"  ...
最基本:自理、自律、自學,然後就係懂分辨是非、有同理心、有上進心、有幽默感

MrBeast    發表於 17-3-17 10:59

little_yolky 發表於 17-3-17 10:58
前三樣較易達到, 分辨是非都還好, 但最後三樣相當難, 尤其最後一樣。
前三樣真係唔難,但好易忽略,以前都講過,我老婆見到有個band1生 (認得校服) 同個長輩食麥當勞,自己雙手打緊機,要個長輩餵佢食野,咩世界,後三樣有就較好,冇都有其他特性既,我講我想法啫,其他人可以唔同見解

palmchristy 發表於 17-3-18 17:32
乜野來的?
有d研究話,追踪成績最好個d學生,將來成就唔算好突出,反而考十名八名個d學生既成就更好,即係d狀元妳好少聽到有咩突出成就,睇返有傑出成就個d,讀書時唔係最top,大約係咁上下

palmchristy 發表於 17-3-18 17:35
有意思.  可以另外開一個題目, 分享下如何培養孩子的 "自理、自律、自學,然後就係懂分辨是非、有同理心、 ...
可以既,不過幾花時間打字... 其實我一直既教育理念都係呢d,平時留言都係基於呢幾點,有時間再打篇睇睇...

jumphigh 發表於 17-3-18 21:29
咁考最top既始终是一小撮人,而考中间或中上有一大堆,就咁以人數比較日后成就係唔恰當,而何為成就呢?鬥 ...
個d研究係咁講,睇過就算,唔通因為佢咁講,特登將小朋友成績控制到呢d名次咩,都係順其自然架啦

IloveJJ 發表於 17-3-22 12:08
我都唔係話negative。不過,我真係覺得無壓力喎!我成日都好滿足,又無野擔心,又無野驚做唔嚟,攪唔掂,咁 ...
適當壓力係動力,過度壓力係平時大家講既壓力

IloveJJ 發表於 17-3-22 12:29
即係我無動力?
我意思係冇過度壓力呀...

little_yolky 發表於 17-3-22 12:47
其實我點睇考第10係top, 唔係中上..........

我覺得, 如果個學生能力係中間, 「自己」拼盡上到中 ...
我睇過係講班第十,但唔同班既第十落差好大... 所以其實都係睇過就算啦,冇謂執著呢d...
‹ 上一主題|下一主題