用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
go

金庸以外   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-3 11:27
我選係兩類:
一:係按佢興趣而選,即是佢對歴史有興趣,就按佢程度選啲深入啲既俾佢睇
二:係工具書,即 ...
又話兩類既?我真係揀兩類:一. 適齡閱讀,題材不限 (我揀);二. 跟佢當下有興趣既題材搵,因為我經常借唔同題材,所以佢有興趣睇既睇都耐唔耐有改變,呢排睇緊偵探推理、魔術同科學實驗
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-4-3 12:48
哈哈,打打下變咗三類。
因為我仔乜都睇的,而且一日睇幾本 所以都會滲啲有價值既書俾佢睇,唔好浪費。佢 ...
林語堂、梁實秋呢d?
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-4-3 13:02
係好架?我唔識呀!
http://www.cup.com.hk/2017/03/23/lin-yutang/

陶傑:為甚麼要讀林語堂?

20 年代最看得通中西文化的現代中國知識份子,有人說是胡適,有人說是林語堂。
胡適是安徽人、林語堂是福建人。兩人都精通英文,對英美的民主自由思想文化有深刻的認識。但福建臨海面對南洋,對海洋的見識,畢竟比內陸的安徽強一線。

林語堂不像胡適,不向中國人硬銷西方的議會民主。林語堂走另一個方向,將中國文化的精華,用通俗的英文文筆向西方民間情懷推介。

林語堂高於胡適的一點,是胡適過於嚴肅,而林語堂則學通英國人的幽默。懂得幽默則自然隨和,語帶輕鬆,一切以快樂為本,不會來憂國憂民那一套,以開心欣賞、冷靜旁觀為專。 林語堂選擇了蘇東坡為中國文化精華的典範人物,向西方推介,此一眼光,經得時間考驗。

蘇東坡性格寬和,為人幽默精趣,政治則取態中庸,卻又以知識份子的身份不至於不關懷疾苦。1,000 年前,蘇東坡不但是中國最早的「自由知識份子」,即所謂 Liberal,而且在蘇東坡身上有邱吉爾的文采和情趣,有英國人的中庸和幽默。

蘇東坡是一個旅行家,他對政治的得失看得開,得罪王安石和宋神宗,其處境也一如邱吉爾,30 年代的所謂 “The Wilderness Years”,邱吉爾在自我放逐鄉間之時遊山玩水,以油畫寫生為樂,結識差利卓別靈,都有一份「博弘」(Magnanimity)的大器度,其情懷和眼界,也與流放嶺南和杭州與山水為樂、動物為友的蘇東坡相同。

林語堂深切認識中國人民族性的弊端,卻以半嘲諷、半憐憫的姿態輕鬆剖析。林語堂話中有話,意在言外,深得英文寫作 Understatements 和中國藝術留白之精妙。晚年時他第一個研究中文打字,遠在電腦發明之前,林語堂絕不拒絕西方科技,以理性融入人文情懷,更開現代中國知識份子的典範。

正因如此,林語堂受英國殖民地政府賞識,新加坡創辦南洋大學,請林語堂為創校校長。但林語堂在南洋維持士大夫和知識份子的地位,要求南洋大學的校長官邸有所優遇,與南洋華僑和拉黃包車捐獻建校的基層人士發生了一點磨擦。這一點似乎是中國知識精英的特性:功成名就,總想過一點權力精英的日子,最終或與大眾脫節,有如今日的歐盟官員。

21 世紀再讀林語堂,跨中西、懷宇宙,重認這位 Timeless 的作家,實別有一番意義和奇趣。

ABC-DAD 發表於 17-4-3 13:00
好奇問一下,好似對於兒童文學作品,唔係好多家長會推介,太淺?無養分? ...

老老實實,自己唔多睇兒童文學,唔知有咩作者,最近睇緊修煉,作者陳侑如,值得推介,但算唔算兒童文學唔敢講,佢d書係圖書館放成人區,故事主角12歲,可能適合harry potter年齡層既讀者

ABC-DAD 發表於 17-4-3 13:23
回覆 MASAYA 的帖子
我細個有睇畢華流

torunpoland  我細個都有睇畢華流  發表於 17-4-3 18:42
bobbob  估唔到你嗰代仲識畢華流  發表於 17-4-3 17:20
ABC-DAD  我自己就睇老夫子、兒童樂園,黃玉郎、上官小寶、讀者文摘多,姊妹雜誌,理髮店圖書館有嘅都睇   發表於 17-4-3 13:45
小時了了  Me too  發表於 17-4-3 13:39

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:16
咁其實係咪睇咗四大名著、論語、古文觀止、金庸之後,其他都無乜必讀既書啦?
...
其實金庸都唔係必讀... 大眾認識既金庸都係武俠小說,四大名著都係通俗小說,其實... 真係唔係必讀,有興趣都可以睇,只係金庸比較多人鍾意

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:59
因為我見啲中學攞嚟做指定書,而且上次JM咪話中國都定咗為小學生指定書?
...
咁教科書係必讀,學校指定要睇,都可以話係必讀既,學校冇話,其實冇乜所謂,冷門熱門都好,睇書係個人既

greentea000 發表於 17-4-4 10:10
美麗人生的22種寶典 / 杏林子

目錄
死後出版?杏林子死於2003年

little_yolky 發表於 17-4-5 11:54
一睇個書目就知道係出版社將D舊文整理再出版。唔係咁, 出版社點嫌錢。 ...
我唔識d版權野,作者死後,版權就全歸出版商,佢想點出都得?連版稅都唔駛畀作者,成本咪變得好低?

retriever 發表於 17-4-6 07:25
除咗紅樓,四大睇左其三? 唔通金瓶梅都睇左??!!

都話,三言,二拍,幾好睇囉,試搵來睇下啦。

四大名著,一般係指西遊記、三國演義、水滸傳、紅樓夢 :nothing:
西遊記、三國演義、水滸傳、金瓶梅係四大奇書 :laugh2cry:

小時了了  原來有分別, 長知識了  發表於 17-4-6 09:47

http://www.books.com.tw/products/0010633376 <-- 圖說:新古文觀止的故事
http://www.books.com.tw/products/0010640740 <-- 新古文觀止的故事:古今對照版

我之前買左呢兩本,要影畀你地睇嗎?

little_yolky  見到有試閱了,唔該。  發表於 17-4-6 13:19

IloveJJ 發表於 17-4-6 13:33
我買咗呢本,又如何?

little_yolky  有埋導讀, 唔錯。  發表於 17-4-6 15:22

retriever 發表於 17-4-10 07:48
如果古文= 三言二拍精華版,咁其實都好近白話了,至少好易明,點解仲有白話解說既?
...
我只係幫手出圖,唔好問我

MrBeast 發表於 17-4-19 13:05
我小朋友小時前庭弱,看橫行有問題,直到今天對髙密度的書都抗拒,不過又有fd見到佢有少少斜視,已小三又冇 ...
你小朋友唔係有睇陳郁如既修煉?已經係同金庸小說差不多密度喇喎

MrBeast 發表於 17-4-19 21:23
讀係比睇慢,前庭有問題的就慢上加慢,因為會見到d字跳(in our case),我有問過cp,佢竟然話指住讀就得, ...
佢地將政府當私營機構咁運作,要錢搵錢,咁梗係只睇經濟,其實好多人都係,經濟一定要放首位,所以不滿政府其實唔係好多,其他野,只要唔燒到自己,擺埋一邊先

金庸以外,係咪除金庸,其他話題都唔算off topic? 係我又唔怕講

我女平衡好好,爬高爬低,平衡木都冇問題,三歲學溜冰好快上手,單車用5mins就學識

但拍波就極其低能,九歲都拍唔到波,拍一兩下個波就飛走,除拍波之外,其他野佢冇手眼唔協調,因為冇影響生活,所以都冇睇醫生,有冇人知點解會咁?

YanKanMom 發表於 17-4-20 11:09
你女會否是手腕控制或對球來回之反應(空間感)較弱啊? 很認同IloveJJ所說,就孩子弱那部分玩多啲做多啲是日 ...
我都唔知呀,不過佢而家係學校玩手球,其實都需要拍球,只係冇籃球咁多,今年係校隊預備班,多數訓練體能同簡單傳射,所以冇乜問題,如果下年都拍唔到波就應該要放棄lu

little_yolky 發表於 17-4-20 13:37
見到你哋話爬高, 我諗起阿細真係唔識死。佢真係成隻馬騮咁, 佢未夠兩歲時, 有一次屋企個組合櫃個玻璃層架有 ...
驚佢跌斷手腳就要爬多d喇,爬多d先有能力保護自己,唔通驚個車手出意外,就唔畀佢揸車咩?
btw, 爬櫃跌親小事,個櫃冧落黎就大鑊,所以要確保個櫃穩陣唔會冧,用爆炸螺絲保平安

MrBeast    發表於 17-4-20 14:56

little_yolky 發表於 17-4-20 13:45
我真係驚有意外, 所以無俾C6考車牌, 佢想考咗好多年喇................
咁車都係要人揸架啦... 驚有意外,咁會唔會將條命交畀熟人或自己,好過交畀外人?雖然話專業司機好專業,不過我成日覺得小巴意外率最高,其次係的士...

MrBeast 發表於 17-4-20 17:44
其實日本人好守規則,又有禮,理應好安全。話時話,日本咁順民唔知點解又會有《頭文字D》 ...
咪發洩晒係漫畫度
‹ 上一主題|下一主題