用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 吳耀杰 (9歲)《我只是個孩子》
go

吳耀杰 (9歲)《我只是個孩子》 [複製鏈接]

https://youtu.be/0TSMz2xUHZ8

吳耀杰《我只是個孩子》
詞:吳耀杰/泰歌
曲:泰歌

我想告訴大家 每一個孩子都是獨一無二的

隔壁鄰居小明 期末又考了第一
王大媽的孫兒 鋼琴她過了十級
我爸戰友的兒子 一口流利的英語
我媽同事的女兒 有深厚的舞蹈功底
聽到這些消息 我只能默默不語

你們的期待 我都明白在心底
無憂無慮的日子 已經變成回憶
晚上睡覺常常夢見 做錯的那道題
我拿著試卷不敢去簽名 因為分數沒到老爸的預期
我知道少壯要努力 可為什麼要和別人比

我只是個孩子呀 其實我也會調皮
我只是個孩子呀 給我多一些擁抱吧
我只是個孩子呀 請給我一隻畫筆
我只是個孩子呀 讓我為童年畫出最美的四季

身邊的小伙伴 都要忙著到處學習
哎 成績怎麼樣啊 變成了禮貌用語
地球上有一種孩子呀 叫別人家的孩子
可在我心底 老爸老媽 我不想比

我只是個孩子呀 其實我也會調皮
我只是個孩子呀 遊戲裡有我的秘密
我只是個孩子呀 讓我的童年留下最美的回憶

我只是個孩子呀 別拿我和別人比
我只是個孩子呀 請給我一支畫筆
我只是個孩子呀 讓我為童年畫出最美的四季

讓我的童年 再多些快樂吧

1    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-5-26 10:48
我開始覺得可能係我同C6精神分裂或思覺失調。

原來, 响呢個世界上, 只有我同C6成日唔滿意阿細既表現。佢班 ...
我覺得係妳地潛意識將佢同家姐比較,「點解家姐係咁而妳唔係?」
家姐用認真既態度去活,細妹用享受既態度去活,俗語有話:no pain no gain,喂阿妹妳咁no pain仲邊有gain呀,呢句說話真係好俗
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-5-26 12:00
其實, 只要唔叫佢溫書做英文功課, 佢D日常嘢仲乖過家姐架。
女生性...母倍感安慰... 妳仲有乜好不滿,初小成績唔駛見人,玩住讀都得啦,只要明白課堂內容,已唔駛擔心

little_yolky 發表於 17-5-26 14:32
做audit既仲攞命
親友做律師都係,問一個問題,佢反問返你既仲多,仲好似要問到唔識答先滿意
‹ 上一主題|下一主題