用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起 ...
樓主: eviepa
go

補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 16-11-29 13:26
小孩如何學母語? 他們不會怕錯, 錯錯下便會啱, 便不用思考。

一般香港學生學英文就係怕講錯, 要諗下, 在 ...
我地d局長都怕講左d唔應該講既野,所以成日都一舊舊咁講野

little_yolky    發表於 16-11-29 14:07
Bobo1210  haha  發表於 16-11-29 13:49
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Lavender22 發表於 16-11-29 13:53
回覆 Lavender22 的帖子

英文書, 邊到買好? 大型書局?
http://www.bookdepository.com/ <-- 免運費,單本抵玩
https://www.thebookpeople.co.uk/ <-- 要運費,boxset計落可能仲平
Learning to Read, Reading to Learn.

Lavender22 發表於 16-11-29 14:01
回覆 MASAYA 的帖子

謝謝你的資料,  如果我想帶小朋友一起睇實體書, 書局有無?
可以去圖書館搵搵,啱睇可以借走,覺得好睇到要keep一本先買

200904  去圖書館最好!好多這裏談論的英文小説,圖書館都有。  發表於 16-11-29 14:08

四隻貓 發表於 16-11-29 15:38
之前跟你有相同的疑問: 多了資源,父母知識水平比上一代高,為何普遍英文水平是向下而不是向上.
現在接觸多 ...
資源唔係最重要,重要既係目標放邊個位,英文成績好唔一定英文能力好,可以係考試能力好,如果大部份人目標設定係成績上,將資源放晒去谷成績,分數好好睇,但能力差左,唔係一件怪事

四隻貓  同意  發表於 16-11-29 17:52

bobbob 發表於 16-11-30 11:26
有無睇westworld? 幾好睇,前排套stranger things都唔錯,80年代嘅setting好啱我呢亭老餅 ...
我有睇stranger things,我自己覺得一般,節奏有d慢,前四集都悶悶地...

bobbob  可能你後生啦,我覺得舖排ok  發表於 16-11-30 16:36

little_yolky 發表於 16-11-30 08:32
佛地魔係我個陰影至真!

話說陀住大寶時同C6去睇哈片, 本來我睇開懸疑片, 都無乜好驚。點知C6睇完突然失驚 ...
咁而家仲似唔似?

little_yolky  依家好靚女  發表於 16-11-30 18:12

poonseelai 發表於 16-11-30 09:01
可能我誤解了,是否要英文好才可入英中?無咁好就無得入?
英文好唔好都入到英中,只要成績好就可以,但入到英中讀得好唔好,英文底子就好重要

MrBeast 發表於 16-12-4 08:52
src: hk01

特朗普和蔡英文打電話新聞,成為今日各大媒體的討論焦點!而美國媒體也批評特朗普不了解美外交 ...
冇聽過「台灣記者智商平均30」呢句說話嗎?去facebook search睇睇
‹ 上一主題|下一主題