用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢? ...
樓主: 小時了了
go

高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-6-8 13:24
你知邊日啦咩?
http://hkbookfair.hktdc.com/tc/index.html
7月20-26日
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小時了了 發表於 16-6-9 21:41
阿女呢個禮拜考完呈一,我唔想阿女沉迷手機whatsapp及電腦遊戲機,今日去九龍灣德福商務再買套新嘅倚天屠龍 ...
冇睇射鵰?倚天同神鵰關係唔太多,免劇透,唔講太多原因

little_yolky  我阿女話想睇神雕唔想睇射雕,我就堅唔俾佢睇。  發表於 16-6-29 16:57
bobbob    發表於 16-6-10 11:11
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-6-10 16:35
我自己都係,硬係唔慣睇電子書。不過今日一買咗,屋企都未返,我就响街裝咗本《射鵰》,佢真係睇得快好多! ...
係喎,新一代睇唔慣直排中文書... 大鑊...

little_yolky  我個無問題喎,台灣書好多直排的。  發表於 16-6-29 17:00

小時了了 發表於 16-6-29 13:25
有人鍾意睇金庸, 亦有人不喜歡. Anyway, 剛剛係 fb 見到呢篇文章, 好想係呢個帖留下

https://www.facebook ...
我懷疑天山童姥、李秋水、無崖子呢個三角戀係TVB經常出現耆英多角戀既基石

little_yolky 發表於 16-6-8 11:41
我個無問題喎,台灣書好多直排的。
咁我個都冇問題,台灣橋樑書全部直排... 我講只睇翻譯書個d啫

little_yolky  最憎睇翻譯書。  發表於 16-6-29 17:11

little_yolky 發表於 16-8-29 14:07
你仔仔咁識諗, 你就好啦。唉!

我都規定阿女暑假日日睇英文書, 但係, 轉個身無睇住佢, 佢又換返本中文書,  ...
http://www.bookdepository.com/Dream-of-the-Red-Chamber-Xueqin-Cao-H-Bencraft-Joly/9780804840965
買英文版紅樓夢囉

little_yolky  睇翻譯,儍的嗎?  發表於 16-8-29 16:26

little_yolky 發表於 16-8-29 16:28
買咗幾十本英文書, 到最後佢揀咗羅密歐與茱麗葉。但一見到咁多角色又唔想睇了。 ...
邊個版本呀?

little_yolky  緊係小朋友版本啦,D字好大隻果D。  發表於 16-8-29 16:35

IloveJJ 發表於 16-9-24 19:21
Hi,
我仔睇完射鵰和天龍八部啦!佢話應該係天龍先過射鵰,因為《天龍》入面既段譽,係《射鵰》入面既「南 ...
係呀,天龍八部係北宋年間,個陣仲有大遼 (契丹),射鵰係靖康之難後,即南宋,郭靖同楊康個名都係咁黎

judy 發表於 16-9-26 12:14
除《射鵰》、《神鵰》、《倚天》有次序外,其他關係不大。

我就不太建議太早睇天龍八部,因里面之人物有啲 ...
可能係查老想解釋點解現代冇人識呢d

IloveJJ 發表於 16-9-26 13:31
歷史高手!
套書有講架... 所以你仔都知...

little_yolky 發表於 16-9-26 17:41
MASAYA  郭襄好勁的說   發表於 1 小時前
生三個得郭芙係廢之嘛,郭襄係勁,郭破虜冇乜點講,同埋妳同郭靖比,郭襄係冇咁勁,但同黃蓉比,應該唔差囉,唔夠郭靖打但比較聰明,唔夠黃蓉聰明但較好打,其實綜合能力好強,當然,妳同楊過比就完全比下去,但有必要比比比咩?
妳個女數學好過妳但語文冇妳咁好,不過語文好過妳老公但數學比佢差既話,又會唔會感慨?

little_yolky 發表於 16-9-27 08:52
我最感慨係, 阿女語文同數學都好過老公。
一代新人勝舊人,可喜

little_yolky  好樂觀的傢伙。  發表於 16-9-27 11:54

little_yolky 發表於 16-9-27 12:00
如果用同時間比較(即當我小四時), 阿女語文、體育、藝術、音樂、表演能力各方面都好過我, 唔係我唔夠佢好,  ...
係咪又到你爸媽感慨?

little_yolky  都話一蟹不如一蟹咯。  發表於 16-9-27 12:06
little_yolky    發表於 16-9-27 12:06

我只有數學同體育比個女好,其他完敗... 但體育除左短跑外,我相信佢將來運動成就會比我好,因為我既左手左腳真係阻手阻腳... 佢係左右開弓...

IloveJJ 發表於 16-9-28 12:03
咩叫左右開弓?

左右手都用得,兩隻手都可以揸筷子食飯揸筆寫字,對運動員黎講好著數

左右互搏,問你個仔係乜啦

小時了了 發表於 16-12-19 11:08
求救! 阿女今年突然好"迷"金庸小說, 迷到一個地步上堂竟然睇"倚天", 上個月一次上班主任英文堂時睇俾老師 ...
唔好呈分前開始睇金庸... 已經開始左,不如盡快睇晒呢套,然後暫停,開始左一套未完但冇得睇,個心都唔會返去讀書度

小時了了 發表於 16-12-19 11:37
唉! 嗯!

"倚天"全套阿女呢排其實已經睇咗無10次都有8次, 阿女真係傻鬼咗, 不停翻睇再翻睇.
翻睇咁嚴重,咁一切隨緣啦

babywoman 發表於 16-12-19 15:19
回覆 JJDBB 的帖子

我以前中一先睇,夜晚躲被窩看到三四點
睇黎大家都係 (家長自身) 經驗之談

小時了了 發表於 17-5-18 21:59
大台最近熱播射鵰,阿女每日狂煲劇中, 6月1日開始考小六畢業試,個心散到不得了! ...
妳女好似已有中學取錄?沒所謂啦

little_yolky 發表於 17-5-19 12:11
話雖如此, 但呢D心散既心情去迎接F1, 可能會好大問題喎。
小一到中六12年都拉緊,我覺得仲大問題...
‹ 上一主題|下一主題