用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校也不外如是。
樓主: BB_hung
go

讀名校也不外如是。   [複製鏈接]

家教出事,有名校光環都救唔到

王家爸爸   Agree!  發表於 15-1-6 13:10
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ydoris 發表於 15-1-6 11:21
我阿囡仲勁,係地鐵一個坐係佢面前既女子,佢企係度問我,點解佢咁肥既...
童言無忌... happy ending定sad ending就視乎你既應對喇
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-1-6 16:10
儍既, 教精佢咪即係塞錢入佢袋, 等佢以後都係咁, 撞吓板至好。
我都係咁諗,yeah~!

4eyesDad 發表於 15-1-11 10:27
小心弄汚他人的衣服、物件等等。
如果學校係呢個意思,著唔著校服都唔應該餐廳以外地方食野,咁校規叫同學唔好著校服0係街食野,反而學校顯得自私,只係為左校譽,而非教導學生

little_yolky 發表於 15-1-15 16:02
唔係只為校譽的, 係教禮儀。

記得小學時, 學校超級嚴, 當然著住校服唔俾响街食嘢係指定動作。有一次早會,  ...
原意係教禮儀,但一件事點解要分著校服同冇著校服去教?
著校服唔好打尖

著校服唔好隨地便溺

著校服唔好打刧

著校服唔好吸毒

著校服唔好殺人

其實全部都可以唔要頭三隻字,同時埋就算唔著校服做,如果係名校生,畀傳媒知道一樣係:某某名校生乜乜乜

如果話0係街食野好小事,咁呢條校規0係學校角度存在既意義係?

btw, 我自己覺得0係街食野冇乜所謂,我冇乜禮儀

bobbob  我都覺得喺街食嘢好小事   發表於 15-2-5 13:51

little_yolky 發表於 15-2-5 12:32
分別係呢D無禮儀既嘢, 你著住校服做會影衰埋學校

名校效應你近日咪响另一帖見識到囉
所以我咪話學校咁規定似係為校譽多過教禮儀囉,我先咁回你之嘛

bobbob  agree  發表於 15-2-5 13:51
‹ 上一主題|下一主題