用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 會不會買補充練習做呢
樓主: garyleung
go

會不會買補充練習做呢 [複製鏈接]

冇買過, 每日做一個鐘學校功課仲唔夠?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-7-13 11:10
咪就係因為學校功課唔駛做一個鐘囉
咁開心,學校個老闆畀小朋友輕輕鬆鬆學習,但屋企個老闆嫌佢太得閒,係要搵d野佢做
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-7-13 11:19
我都係良心老闆, 阿女輕輕鬆鬆, 無風無浪過咗試用期。但到小二上學期, 個apprasial唔多靚, 其中數學一項要 ...
咁適時引領佢進步係好既

YolandaTam 發表於 15-7-16 10:30
一定要買, 喺小女學校, 冇做練習嘅同學有以下三類:1) 補習
2) 天才
3) 放PAR
學校自己教唔到學生應付學校既考試?

YolandaTam 發表於 15-7-16 12:52
兩科語文課堂上教嘅同考試有關嘅得20%咁大把, 數學就槪念教得差(我老公話有時仲慘過冇教), 同學未搞掂槪念 ...
係喎,因為見得多回得多,都唔記得回過邊個
我到而家都唔明學校教淺考深既用意係咩...

YolandaTam 發表於 15-7-16 13:24
個人睇法, 以下係"教淺考深"嘅可能用意:
1) 有啲學校有中學部, 係中學部要求高, 要谷DSE成績,中學同學都係 ...
你講既我都同意,不過就離教育越黎越遠...

YolandaTam  係, 悲哀!  發表於 15-7-16 13:30

little_yolky 發表於 15-7-16 13:53
書展又開鑼, C6噚日首日同阿女去逛, 阿女攞咗D自己零用錢諗住買心頭好, 路經某大書商 counter, 阿女突然問 ...
阿女以為做卷可以進步唔大鑊,係好事添,家長以為做卷就成績好先大鑊

little_yolky  why?  發表於 15-7-16 13:57

小朋友有上進心妳仲想點?

little_yolky 發表於 15-7-16 14:03
因為佢個concept好似有D搞錯咗, 以為只要做卷就可以攞高分, 其實學得明白比較重要吧。 ...
佢肯搵方法,妳咪畀佢試囉,肯試遲早都搵到適合自己既方法
‹ 上一主題|下一主題