用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試恐懼
樓主: ting-ma
go

考試恐懼 [複製鏈接]

做d簡單題目,重拾自信先,再搵d高年級但佢應付到既題目進一步加強自信,然後畀d難少少佢試,做到就再加難少少,做唔到就教佢要努力先做到,開始轉去培養上進心,過程可能幾個月或幾年,視乎小朋友性格
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ting-ma 發表於 16-2-18 14:16
其實現在已經暫停左要考試的course.

你意思是在家比一些練習佢做?
通常話練習都係持續性同有一定數量,我意思只係畀d題目佢做,提高信心,唔需要鞏固知識
Learning to Read, Reading to Learn.

wan_sosin 發表於 16-2-19 13:40
恕我幫樓主解下話,樓主係話個女,唔識答嘅時候,想偷睇別人,樓主係怪責個女想偷睇!

...
標點符號的重要性...

以前有家長分享過,我而家都用緊,效果幾好

同小朋友講考試係用黎展示自己成果既機會,準備好就唔會怕考試,學習主要係靠平日認真,唔係靠考試前幾個星期,考試冇功課又返半日,反而係冇咁緊張既時候,仲多左時間睇閒書,所以我小朋友鍾意考試既日子

MrBeast  Spinning positively 的確是很好的方法 but not for all situations.  發表於 16-2-24 13:02
‹ 上一主題|下一主題