用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,真是會由子女決定嗎?
樓主: wawaliluk
go

中四選科,真是會由子女決定嗎? [複製鏈接]

已經升高中,我會尊重佢決定,但會以顧問角色同佢分析同畀意見,最終決定畀小朋友,如果佢初中要用多一倍時間先有好成績,高中課程更深入,係咪真係更長時數就保持到,冇人知,佢係咪肯繼續用咁多或更多時間,都好難講,愛因斯坦名言「興趣是最好的老師」
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wawaliluk 發表於 16-6-20 14:42
因兒子背誦、死記能力低,選文科其實對他來說是吃力的。
你意思係佢文科用多一倍時間?
Learning to Read, Reading to Learn.

wawaliluk 發表於 16-6-20 16:28
或者我說清楚些,兒子有少聰明,不勤力,臨考試前2星期才開始溫書,考試前一星期才發力。

他自說溫習理科 ...
用兩日時間溫習已可以,即係平日已吸收,咁其實唔駛擔心記憶能力問題,如果靠短期記憶應試唔長遠,問題仲大,理科其實都唔少野記
每個家庭都唔同情況,我自己會畀小朋友決定,如果你希望佢按你方向去選擇,其實佢都冇得say no

wawaliluk 發表於 16-6-20 17:24
自己也覺自己講得芧盾,一方面話尊重兒子決定,一方面又想勸導他。

...
我覺得又冇矛盾既,引導佢去選擇都係教育既一種,盡量拋多d佢可能冇諗過既地方畀佢思考下囉,需要考慮既地方佢都有考慮過就放手架喇

wawaliluk 發表於 16-6-21 09:51
最弊兒子想法空泛,以興趣行先,一句話唔想讀理科而否決晒一切,其實他chem及數學成績好。

我曾與兒子商討 ...

有冇兒子信得過既學長或教會導師可以引導下?感覺上係你越想參與佢越唔想聽個種

wawaliluk 發表於 16-6-22 17:31
多謝你的分折,本人當然想兒子報讀文/理混合,認為這樣能穩妥,一方面有他喜愛的his,亦有成績較好的chem, ...
佢省下既時間會用黎做咩?

wawaliluk 發表於 16-6-22 18:19
無無聊聊寫劇本,不過寫得真係好好笑。
我自己覺得讀書時期可以唔用晒d時間讀書就唔好用晒,用黎發展下其他興趣都係好事,父母可能覺得佢寫劇本係無聊,但對佢黎講就未必係,再傾下啦,一家人互相溝通同尊重最重要,共勉之
‹ 上一主題|下一主題